Världsstjärnan Simone tillbaka där karriären tog fart

Publicerad:
Schweiziskan Simone Niggli efter ännu en seger i de värmländska skogarna. Den här helgen vann hon de två lopp hon startade i under Värmlandstrippeln. Foto: Olov Öström

Simone Niggli, världens bästa orienterare genom tiderna, har på kort tid sprungit fem tävlingar i Värmland. Och vunnit alla fem.

Inte undra på att Simone gillar värmländsk orientering. Men det finns också en annan förklaring - det var här hennes internationella karriär sköt fart 1996.

Värmlandstrippeln i orientering är en samproduktion av OK Älgen, Skattkärrs SOK och OK Tyr med tre tävlingar på lika många dagar - alla i skogarna öster om Grums.

Simone Niggli på språng i skogarna mellan Ålvikens slalombacke och Nyängen. Det blev två överlägsna vinster för världens genom tiderna bästa orienterare.
Simone Niggli på språng i skogarna mellan Ålvikens slalombacke och Nyängen. Det blev två överlägsna vinster för världens genom tiderna bästa orienterare. Foto: Olov Öström

Trippeln inleddes med natt-DM på fredagskvällen, fortsatte med medeldistans på lördagen och avslutades med en tuff långdistans på söndagen.

Närmare 1000 starter gjorde under de tre dagarna. Flera norska orienterare fanns på plats.

Bullfest. Jan Olm, Kils OK, låter sig väl smaka av en bulle på kanelbullens dag. Alla deltagare i Värmlandstrippelns söndagstävling bjöds på bulle efter målgång. Olm var bästa värmlänning i H21-klassen på en sjunde plats.
Bullfest. Jan Olm, Kils OK, låter sig väl smaka av en bulle på kanelbullens dag. Alla deltagare i Värmlandstrippelns söndagstävling bjöds på bulle efter målgång. Olm var bästa värmlänning i H21-klassen på en sjunde plats. Foto: Olov Öström

Men av de internationella gästerna lös schweziskan Simone Niggli klarast. Trots sina 42 år håller hon yppersta nivå,

Medeldistansloppet vann hon med åtta minuter. Då var det ändå en tidigare svensk landslagsstjärna på andra plats, Emma Johansson med rötter i Kristinehamn.

– Det var fantastiskt fint här. Det lönade sig verkligen att åka hit för att tävla, säger Simone, som bor med sin familj i Hallsberg under ett år och är tränare på orienteringsgymnasiet.

Malte Granefelt, OK Tyr, stämplar in som tvåa i H12-klassen vid natt-DM som ingick i Värmlandstrippeln.
Malte Granefelt, OK Tyr, stämplar in som tvåa i H12-klassen vid natt-DM som ingick i Värmlandstrippeln. Foto: Olov Öström

Nå, hur var det då med Simones internationella genombrott just i Värmland? Det fick NWT:s reporter påminna henne om.

Linus Bodin-Liliegren från OK Djerf vann både nattävlingen och söndagens långdistans i Värmlandstrippeln i klassen H12. Här stämplar han vid söndagens mål som låg på halkbanan i Grums.
Linus Bodin-Liliegren från OK Djerf vann både nattävlingen och söndagens långdistans i Värmlandstrippeln i klassen H12. Här stämplar han vid söndagens mål som låg på halkbanan i Grums. Foto: Olov Öström

– Ja, just det var här i Värmland (1996) jag vann en elitklass för första gången i O-ringen, Det blev ganska mycket uppmärksamhet kring det hemma i Schweiz. Jag tror jag var den första schweizare att vinna en elitklass i O-ringen, säger Simone.

Det har blivit rätt många titlar efter det: 23 VM-guld, 10 EM-guld och fem totalvinster i O-ringen som senior, den senaste som 40-åring.

Artikeltaggar

GrumsNWTO-ringenOK TyrOrienteringSimone NiggliSkattkärrs SOKSport

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare