Hoppa till huvudinnehållet

KTIC-bråket: "Åtgärda, annars inga pengar"

Publicerad:
Martin Willén, kommundirektör för Kristinehamns kommun.
Martin Willén, kommundirektör för Kristinehamns kommun. Foto: Magnus Carlsson

Åtgärda bristerna, annars blir det inga pengar. Det säger Kristinehamns kommundirektör efter att ha läst NWT:s artikel om den försvunna bankgarantin. Han välkomnar också en JO-anmälan från byggbolagets rekonstruktör.

Martin Willén reagerade efter att ha läst Noctors rekonstruktörs uttalanden i NWT om bankgarantin som Kristinehamns kommun inte kan hitta i sitt arkiv.

– När man läser artikeln får man uppfattningen att bankgarantin som sådan är avgörande för att de ska komma åt pengarna. Det är konstigt, eftersom det är precis tvärtom, säger kommundirektören.

Kräver åtgärder

Bankgarantin som Danske Bank utfärdade när Noctor byggde om och till Södermalmsskolan var ursprungligen på 8 miljoner kronor. När besiktningen var avklarad halverades garantibeloppet.

– Idag befinner vi oss i ett läge där bankgarantin fortfarande gäller året ut. Men det finns en del kvarvarande saker att åtgärda, säger Martin Willén.

Södermalmsskolan i Kristinehamn.
Södermalmsskolan i Kristinehamn. Foto: Felix Borgsten

– Det handlar inte om särskilt mycket, projektet var värt 110 miljoner och det är åtgärder för omkring 600 000 kronor var. Det handlar om viss fukt man har hittat, ett bullerplank som inte har byggts samt en skötseldel som buskar och annat som vi fått hantera själva, vilket vi anser strider mot avtalet.

Måste vara överens

Enligt Martin Willén har inte Noctor velat ersätta de brister som Kristinehamns kommun anser finns kvar i projektet.

– Och hamnar vi i ett läge att vi inte är överens fortsätter garantin att gälla. Den upphör bara om vi är överens om att det inte finns något kvar att åtgärda.

– För oss blir det här lite bakvänt och konstigt. De här 600 000 kronorna är ju en mycket lägre summa än de nära 4 miljoner kronorna de skulle kunna frigöra om de åtgärdade bristerna.

Hans förhoppning är nu att parterna kan komma överens innan årsskiftet:

– Det är ju inte särskilt långt kvar till årsskiftet, men det finns ju en sådan möjlighet.

"Verkligen dåligt"

Martin Willén hymlar däremot inte med att kommunen själv agerat bristfälligt när det handlar om den försvunna bankgarantin:

– Det är verkligen dåligt, det håller jag med om. Vill de JO-anmäla oss, ska de göra det. Det är bra att vi granskas.

– Men det finns ingen koppling till om vi hittar handlingen eller inte, till möjligheten för Noctor att komma åt pengarna.

Noctors rekonstruktör håller inte med:

– Det här är ganska enkelt. Istället för att skicka ett kravbrev till banken - som för övrigt borde ha gått direkt till Noctor – så kan kommunen istället plocka fram en kopia på bankgarantin. Sen kan vi börja diskutera de kvarvarande bristerna och vem som ska åtgärda dem, säger Henrik Nilsson.

– För frågan kvarstår ju: var finns garantin?

Henrik Nilsson är rekonstrukör för Noctor Bygg AB.
Henrik Nilsson är rekonstrukör för Noctor Bygg AB.

Han menar att de krav som Kristinehamns kommun nu presenterar saknar stöd i entreprenadkontraktet och att summorna varierat fram och tillbaka:

– Dessutom redogör inte kommunen för att de hållit inne med en halv miljon kronor, helt enkelt inte betalat fakturor på 500 000 kronor.

– De har inte hanterat handlingar på ett korrekt sätt. Garantin är ett presentationspapper, vilket är viktigt för mig som rekonstruktör. Ta fram garantin så kan sakfrågan hanteras enligt entreprenadkontraktet, säger Henrik Nilsson.

KTIC-bygget: Kommunens konsult kostade en miljon kronor mer än planeratKTIC-tvisten: Kommunens jakt efter bevis – 37 nya borrhålNWT granskar: Här är rören – som kommunen hävdar att man aldrig beställde

Artikeltaggar

Bostad och byggenEkonomiHenrik NilssonKristinehamns kommunKristinehamns teknik- och innovationscenterMartin Willén

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.