Vad gör två flottar, en båt och 300 meter så kallad not ute på Sirsjön en lördag och söndag i oktober? Svaret är: reduceringsfiskar. Tonvis med mört och braxen ska tas upp ur sjön som varit så full av blågröna alger att det till och med syntes på Google Earth. Men Sirsjön har återhämtat sig rejält och blivit en badsjö igen.
Under åren 2011 - 2016 drabbades Sirsjön nordost om Torsby av farlig blågrön algblomning och 2017 satsade Torsby kommun 150 000 kronor på reduceringsfiske.
Under lördag och söndag, tre år senare var det dags igen, den här gången finansierat genom länsstyrelsen.
– Jag engagerade mig i Rädda Sirsjögruppen helt enkelt för att mina barn ska kunna bada här. Det är ju inte så kul med badförbud, säger Johan Hammarlund som tillsammans med företaget Klara vatten gjorde sammanlagt fyra "drag" under lördag och söndag.
En not, i det här fallet 300 meter lång och sex meter hög läggs ut mellan två flottar och under några timmar per "drag" ska man med hjälp av ekolod ha sökt av och fångat in fisk på en stor yta av sjön.
Fisken fastnar inte i noten, utan samlas in i en påse på mitten och därifrån kastas gädda och abborre tillbaka, och sedan håvar man över mört och braxen i båt.
– Vi har gjort två "drag" idag och fått in sammanlagt drygt två ton och 50 kilo, säger Jesper Björk Rengbrandt, egentföretagare tillsammans med Magnus Böklin.
Lyckad insats i SirsjönInsats för att stoppa algblomningen i SirsjönYtterligare utredning kring giftig algblomning i SirsjönSå ska Sirisjön bli kvitt algernaFöretaget är hemmahörande i Tjörnarp i Skåne och Sirsjön är enda platsen i Värmland där de haft uppdrag hittills.
– Sirsjön har en botten där noten inte fastnar så lätt. Vi stötte på en båt som låg på botten, det var allt. När vi rensade Pildammen i Malmö hittade vi en bil, så vi döpte om den till Bildammen, säger Jesper Björk Rengbrandt.
Som förklarar varför vitfisk som mört och braxen leder till algblomning.
– Rovfisk äter vitfisk, som äter djurplankton som äter växtplankton, som är alger. Dessutom bökar braxen upp bottensedimentet som gynnar algblomningen.
– När vi var här förra gången, 2017 då fick vi upp fem ton fisk. Hur mycket det blir den här gången, kanske tre ton, resonerar Jesper Björk Rengbrandt.
Johan Hammarlund har mätt siktdjupet återkommande efter det notfisket och är nöjd med resultatet.
– När vi började hade vi bara ett siktdjup på 1,6 meter i snitt. Nu är siktdjupen 3,9 meter. Det är en fantastisk förbättring. Vi har inte haft någon algblomning sedan 2017. Vi var lite oroliga den varma sommaren 2018 med temperaturer uppåt 34 grader, men det kom aldrig någon, säger Johan Hammarlund.
– Jag tror all fisk blev tingad av de som vill ha, säger han.
Varför görs notfisket i oktober?
– Fisken blir lugnare när det är svalare temperaturer och vi kan lägga ut not. När det är varmare i vattnet använder vi också bottengarn. Vattnet idag har legat på 12 - 12,5 grader, säger Jesper Björk Rengbrandt.
Fotnot:
Rädda Sirsjögruppen bildades 2015 och är en informellt bildad grupp bestående av fiskevårdsområdesföreningen, de boende och kommunen genom miljö- bygg- och räddningsnämnden.