Hoppa till huvudinnehållet

Baka och smaka på kanelbullens dag

Publicerad:
Nybakade kanelbullar på en plåt.
Nybakade kanelbullar på en plåt. Foto: Joakim Magnusson

Du har väl inte glömt att kryssa söndagen den 4 oktober? Då är det nämligen dags för kanelbullens dag, en årlig höjdpunkt för alla som gillar fika i allmänhet och bullar i synnerhet.

NKP tipsar i dag om hur du bakar en riktigt klassisk bulle – och hur du kan göra den lite mera innovativ.

Det var 1999 som Kaeth Gardestedt på Hembakningsrådet instiftade Kanelbullens dag. Sedan dess har allt fler omtyckta bakverk och maträtter fått en egen dag, men förutom semlan (fettisdagen) är det få som rår på kanelbullen den 4 oktober när det gäller popularitet.

I år infaller ju kanelbullens dag på en söndag vilket möjligen kommer att påverka försäljningen en smula, men ett normalår säljs det miljoner kanelbullar just den här dagen. För bagerierna är kanelbullens dag en av årets höjdpunkter och det är inte sällan kö i dörren redan tidigt på morgonen.

Enligt Hembakningsrådet har kanelbullen en lång men något outforskad historia. Att den är ärorik kan vi dock utgå ifrån, eftersom kanel förr i tiden var en dyrbar krydda, som signalerade välstånd, och till Gustav Vasas tredje bröllop 1552 lär det ha importerats mängder av kanel, koriander, anis och socker enbart för att förgylla tillställningen.

Artikeltaggar

Gustav VasaMat och dryckNKPNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.