Välkomna klädkoder i skolan

Ledare
PUBLICERAD:
Varför inte skoluniform som på Hogwarts i Harry Potters universum?
Foto: Peter Mountain/Warner Bros/AP
Nyheten i veckan om att den privata skolkoncernen Jensen skall införa en klädkod för sina grundskoleelever tog skruv i det kulturradikala Sverige. Särskilt den uttalade rekommendationen mot mjukisbyxor och midjeväskor vid Jensens grundskola i centrala Göteborg. Detta eftersom den typen av kläder associeras med modern gangsterkultur i utsatta områden. Något så mossigt och förtryckande som klädkoder kan ju inte gå för sig!

Reaktionen är typisk, men säger mer om Sveriges medelklassiga kulturvänster än om ordningsreglerna i Jensens skolor. Men har man i ett halvsekel marinerats i rätten att alltid revoltera och vara normkritisk, i synnerhet från sina egna trygga elfenbenstorn, så ser man så klart inte de ordningsproblem som finns i verklighetens svenska skolor.

Klädkoderna i skolan är till för att skapa trygghet för elever, lärare och personal. Klädstilar som symboliserar otrygghet och gängkriminalitet är destruktiva. Proper klädsel skapar lugn och respekt för varandra. I resten av världen är det därför det normala att det finns klädkoder i skolan.

Det är heller inte så som vissa kritiker hävdar att klädkoder skulle skapa segregering. Det finns inget som hindrar att man klär sig ordentligt bara för att man kommer från en utsatt förort. Tvärtom så kan det snarare vara befrämjande för den enskilde om man kan komma till en plats där ortens kriminella ideal motarbetas. Gangsterstilen är också till för att skapa en sorts "respekt", men då gentemot de gängkriminella. Självklart är det bättre att skapa respekt för sin skola och sitt lärande.

Enligt Jensens grundskolechef Mats Rosén så vill man också träna eleverna inför verkligheten då man får anpassa sin klädsel efter olika situationer i samhället. Något de kommer att ha enorm nytta av när de blir äldre och sedan skall ta klivet ut i vuxenvärldens yrkesliv.

Egentligen borde vi kunna gå hela vägen och tillåta skoluniformer, vilket nu är förbjudet. Inget vore mer jämlikt än vad en enhetlig klädsel skulle innebära. Rik eller fattig, svensk eller invandrare, bra eller sämre i skolan, alla blir jämlika med en skoluniform. Det skulle skapa identitet, sammanhållning och förhoppningsvis också stolthet för eleverna till sin skola.

En annan stor fördel med skoluniform är att vi skulle komma bort från den osunda statushets som finns i dag, med dyra märkeskläder och mobbning. Det skulle vara en ekonomisk befrielse för många föräldrar och elever, särskilt förstås de från mindre bemedlade hem.

Detta borde inte vara en politisk fråga som splittrar högern och vänstern. Ordning och reda i skolan borde alla eftersträva. Men kulturvänstern har ju i decennier odlat sitt eget slas- och hasideal, där det per definition är sunt att också vara en klädrebell. Att det i sin tur har blivit en egen sorts inverterad statusmarkör kan de inte se. De ser bara propra klädkoder som något borgerligt förtryckande.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.