Sorti för himmelens drottning

Signerat
PUBLICERAD:
Den senaste jumbon jag flög med var denna British Airways-maskin, tillfälligt målad i BOAC:s gamla färger, under en atlantflygning tur och retur i februari-mars förra året.
Foto: Henrik L Barvå

I spåren av pandemin har flera flygbolag valt att förtidspensionera sina Boeing 747-plan. British Airways, som hade den största flottan, parkerar dem nu. Även holländska KLM och australiensiska Quantas har gjort detsamma. I Europa är det i stort sett bara Lufthansa som kommer att behålla sina ännu ett tag. Och år 2022 kommer Boeing att sluta tillverka sin Jumbojet.

Jag tycker det hela är sorgligt. 747:an är ett ikoniskt flygplan som revolutionerade luftfarten. Även SAS hade några plan en gång i tiden (som den första Jumbon jag flög med som tioåring till Amerika). Även utan coronan så var dock dess dagar räknade. Nyare maskiner är effektivare och mer bränslesnåla. Men inte lika distinkta som Jumbon med sin puckel.

Henrik L Barvå

Politisk redaktör

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.