Hoppa till huvudinnehållet

KTIC-tvisten: Kommunen kan inte hitta bankgarantin – nu övervägs JO-anmälan

Publicerad:

Först försvann ett byggintyg, och dök inte upp förrän ett halvår senare. Nu kan inte Kristinehamns kommun hitta en bankgaranti. Byggbolaget Noctors rekonstruktör överväger nu en JO-anmälan.

I förra veckan begärde Henrik Nilsson, rekonstruktör för byggbolaget Noctor, ut en kopia på en bankgaranti hos Kristinehamns kommun.

Hittills har ingen kunnat hitta den.

– Det märkliga är att Kristinehamns kommun säger att de har den, men de ska ändå leta vidare. Det är motsägelsefullt och gör mig ju orolig, säger Henrik Nilsson.

Kopplad till skolbygge

En bankgaranti innebär att banken tar en risk för ett företags räkning genom att garantera betalningen. Syftet med garantin är att skydda den ena parten – eller båda – mot förlust, skriver Danske Bank på sin hemsida.

– Bankgarantin är kopplad till Noctors om- och tillbyggnad av Södermalmsskolan i Kristinehamn och är ställd till knappt fyra miljoner kronor, säger Henrik Nilsson.

Skolans andra etapp stod färdig i januari 2019. Efter att skolbygget slutbesiktats och godkänts står sedan tidigare klart att bankens åtagande löper ut senast 31 december i år.

 Henrik Nilsson, rekonstruktör för byggbolaget Noctor
Henrik Nilsson, rekonstruktör för byggbolaget Noctor Foto: Privat

I takt med att dagarna går, utan att bankgarantin hittas, överväger han nu att JO-anmäla kommunen.

– Absolut. Det finns jättemånga rättsfall hos JO som visar att man egentligen ska få återkoppling samma dag, eller möjligen ytterligare någon dag, här har det gått betydligt fler dagar.

Vart finns bankgarantin?

– Vi letar efter den, säger Martin Willén, kommundirektör i Kristinehamn.

– Men vi vet inte om vi ens fick bankgarantin från början. Vi har en notering i ett byggprotokoll som säger att det skulle utfärdas en garanti.

Martin Willén är kommundirektör i Kristinehamns kommun.
Martin Willén är kommundirektör i Kristinehamns kommun. Foto: Magnus Carlsson

Hur ser du på att den verkar vara borta?

– Det är naturligtvis olyckligt och vi har kontakt med vår bank och jag tror att vi har sökt deras bank, där ska den finnas upprättad. Så det är ingen katastrof, men det är inte bra, säger Martin Willén.

Vad innebär frågan om bankgarantin för Noctor?

– Den innebär att fyra miljoner är låsta på ett konto hos banken som säkerhet, som bankens garanti, säger Noctors rekonstruktör Henrik Nilsson.

– Sedan har banken ställt en garanti till kommunen på det beloppet. Har inte Kristinehamns kommun bankgarantin i original kan man inte ställa krav under bankgarantin. Då upphör bankens garanti till kommunen och Noctor erhåller tillbaka sina fyra miljoner.

Vad betyder de miljonerna för Noctor?

– De betyder bland annat att vi kan avsluta projekt, fakturera, betala löner till anställda för sitt utförda arbete och planera ackordet.

NWT har sedan i våras återkommande rapporterat om tvisterna i bygget av Kristinehamns teknik- och innovationscenter, KTIC.

Genomgår rekonstruktion

Parterna: beställaren Kristinehamns kommun och byggbolaget Noctor, är oense om det mesta.

Kristinehamns kommun håller inne med betalningar för mellan 15 och 20 miljoner kronor eftersom man anser att Noctor inte har uppfyllt de avtal man slutit.

På grund av de uteblivna betalningar genomgår byggbolaget sedan i våras en rekonstruktion.

Rekonstruktionen av Noctor väntas nu pågå åtminstone fram till jul enligt Henrik Nilsson:

– Vi har hemställt om förlängning i ytterligare tre månader och jag bedömer läget för rekonstruktionen som gott. Noctor har fantastiska leverantörer och beställare som är tillmötesgående i processen, säger han.

Byggintyg - sex månader senare

I somras rapporterade NWT om hur Noctor tidigare drabbats av bristande rutiner i kommunens diarieföring.

Det var när Kristinehamns kommun stoppade bygget av KTIC som man hänvisade till att det saknades underlag för att stålstommen var rätt konstruerad.

Men ett intyg hade då funnits hos kommunen i flera veckor, men ankomststämplades först sex månader senare.

Förtroendefråga

Enligt kommundirektören är diarieföring och rutiner kring dokument och handlingar en förtroendefråga.

– Vilken allmän handling som helst är viktig för oss, oavsett om det handlar om ett byggstopp, bankgarantier eller något annat. Det är aldrig bra med brister i våra rutiner, säger Martin Willén och tillägger att kommunen sedan tidigare inlett ett arbete med att förbättra sina rutiner kring diarieföring.

Vilken slags dialog för ni med Kristinehamns kommun?

– Som jag uppfattar det är ingen på kommunen intresserad av en dialog i dagsläget utan vill avvakta tills det här med överbesiktningen blir prövat.

Förhandlingsdatumet om överbesiktningen av KTIC är satt till 17-18 november.

Läs mer:

NWT granskar: Här är rören – som kommunen hävdar att man aldrig beställdeKTIC-bygget: Kommunens konsult kostade en miljon kronor mer än planeratKTIC-tvisten: Kommunens jakt efter bevis – 37 nya borrhålNWT granskar: KTIC-bygget kan bli en katastrof för skattebetalarna: "Jag är orolig"Bilderna inifrån skandalomsusade KTIC-byggetNWT granskar: Viktiga dokument försvann inför slutbesiktningen av miljonbygget

Artikeltaggar

Bostad och byggenEkonomiHenrik NilssonKristinehamns kommunKristinehamns kommunKristinehamns teknik- och innovationscenterMartin WillénNoctor bygg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.