Hoppa till huvudinnehållet

Kristinehamnare kampanjar inför valet i USA

Publicerad:
Inför förra valet var Ulf Engström på plats i USA. I år arbetar han dock från Sverige.
Inför förra valet var Ulf Engström på plats i USA. I år arbetar han dock från Sverige. Foto: Chantale Wong

Ulf Engström arbetar som volontär för demokraterna i USA för andra valet i rad. Han är bland annat moderator i en chattgrupp med 30 000 medlemmar.

Inför valet 2016 började Ulf Engström, som är aktiv inom Socialdemokraterna i lokalpolitiken i Kristinehamn, att arbeta som volontär för demokraterna.

– Det började inför förra valet med Hillary (Clinton red. anm) och jag vill ju säga att det var för att jag var för demokraterna och Hillary, men ärligt talat var det för att Trump visade sig bli republikanernas kandidat, säger Ulf Engström.

– Att i Sverige kämpa för kvinnors rättigheter, mot rasism och allt annat som jag tror på, med Donald Trump i vita huset, det kändes inte realistiskt. Det skulle ta bort så mycket för mitt arbete och jag skulle göra vad jag kan för att undvika det.

Ulf Engström har själv varit utbytesstudent i USA och har många goda vänner där.

– Jag har en extra anknytning och är bekväm med att prata engelska. Så jag kände att det var mitt ansvar att göra det.

Inför förra valet var han på plats i USA och stor fokus låg på dörrknackning.

– Jag knackade dörr och utbildade sådana som knackar dörr, säger Ulf Engström.

I år har han fått anta en annan roll. Allt sköts digitalt och han sitter på flera stolar. Bland annat är han moderator för en chattgrupp som är till för att hjälpa volontärerna att svara på sms.

Valvakan 2016 när resultaten började visa att Hillary Clinton var på väg att förlora.
Valvakan 2016 när resultaten började visa att Hillary Clinton var på väg att förlora. Foto: Privat

Varje dag skickar de 30 000 volontärerna i chattgruppen ut över en miljon sms. När de får svar ska de så gott som möjligt svara med förberedda svar. Men det dyker ofta upp frågor som de inte vet hur de ska svara på och då ställs frågan i chattgruppen.

– Vi har delat gruppen litegrann. De som är mest erfarna, cirka 1 000 personer, är i en egen grupp och får nästan sköta sig själva. Men det är ganska galet i den stora gruppen med så många samtidigt, säger Ulf Engström.

Han berättar att han under tisdagen hoppade in och hjälpte till i chattgruppen trots att han inte hade något eget skift, för att de låg 45 minuter efter.

– Det ska svaras omedelbart när man skickar textmeddelanden.

Nyligen fick han även utbildning för att kunna arbeta i vad de kallar för back end, där han bland annat är med och tar fram hur svaren ska se ut, kvalitetsgranskar och utbildar volontärer.

– Det är väldigt intressant att se allt bakom kulisserna. En väljare får ett sms men vad har hänt innan dess? Otroligt intressant. Det är utvecklande både för mig och ger positiva saker man kan ta med sig till Sverige för både kampanjarbete och övrigt politiskt arbete men även i jobb och privatliv.

Han berättar att många tror att det är en robot som sitter och skickar ut meddelanden och att det då är en del som skickar nonsens tillbaka för att testa och se vad som händer. Ett exempel är när en person svarade på norska. Meddelandet hamnade på Ulf Engströms bord.

– Han fick ett personligt svar från mig. Då helt plötsligt inser folk att det är volontärer som sitter och jobbar med det här, det är inte en robot.

Ulf Engström är aktiv inom Socialdemokraterna i Kristinehamn.
Ulf Engström är aktiv inom Socialdemokraterna i Kristinehamn. Foto: Sandra Österman

Det är en dryg månad kvar till valet. Mycket av arbetet med textmeddelanden fortsätter, men kan ändra karaktär.

– Vi ändrar lite hur mycket fokus vi lägger på olika delstater, beroende på hur viktiga de är, hur stora de är, säger Ulf Engström.

Ett projekt kan till exempel vara att skicka ut ett standardiserat meddelande till människor över hela USA, medan ett annat kan vara till endast en delstat, eller bara till supportrar för att man vill värva fler volontärer.

Det finns dock redan ett fokus på att få människor att rösta. Till skillnad mot Sverige, så är röstdeltagandet lågt i USA.

– Normalt sett gynnar ett högre valdeltagande demokraterna så vårt mål är väldigt mycket att få folk att rösta. Ju fler som röstar, desto fler kommer förmodligen att rösta på Biden.

Första debatten mellan presidentkandidaterna, republikanernas Donald Trump och demokraternas Joe Biden, genomfördes natten till onsdag svensk tid.

– Det var väldigt mycket avbrott hela tiden. Någon beskrev det som kaos. Det var svårt att få ut någonting av den. Det var väldigt babbligt och väldigt mycket avbrott, säger Ulf Engström.

USA:s pesident Donald Trump och demokraternas presidentkandidat Joe Biden hade sin första debatt natten till onsdag.
USA:s pesident Donald Trump och demokraternas presidentkandidat Joe Biden hade sin första debatt natten till onsdag. Foto: Julio Cortez

– Jag ser fram emot nästa debatt som är mellan vicepresidentkandidaterna. Där tror jag inte att de kommer avbryta varandra lika mycket. Pence (Mike Pence, republikanerna) är otroligt gentlemannamässig. Säga vad man vill om honom i övrigt, men han är artig och ordentlig och i stort sett långsamt tråkig. Medan Kamala Harris (demokraterna) är utbildad inom retorik och är en duktig talare. Den debatten tror jag kommer vara väldigt rolig att lyssna på.

Hur skulle du säga att stämningen är inför det här valet?

– Jag får en känsla av att splittringen är enorm. Där de riktiga Trumpsupportrarna känner sig väldigt hoppfulla och ska ha fortsatt samma sak, medan det finns de riktiga Bidensupportrarna som i stort sett inte kan tänka sig att bo kvar i USA om Trump får fyra år till, säger Ulf Engström.

– Men vi är väl hoppfulla. Det måste vi vara, det vore konstigt annars. Men det är ingen lätt match och det finns en stor oro för vad Trump kan göra om han vinner, men även vad Trump kan göra om han inte vinner, vad som händer då. Han har ju själv under lång tid försökt att visa att han inte kommer att tro på ett valresultat där han förlorar.

Artikeltaggar

DemokraternaDonald TrumpJoe BidenKristinehamnMike PencePolitikUlf EngströmUSAValVolontär

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.