Hoppa till huvudinnehållet

Tunga avhopp från Hammarömoderaterna

Publicerad:
Ola Jonsson är ordförande för Moderaterna på Hammarö. "Vi behöver verkligen ta nya tag", säger han efter att partiet fått lämna makten och tappat flera tunga medlemmar.
Ola Jonsson är ordförande för Moderaterna på Hammarö. "Vi behöver verkligen ta nya tag", säger han efter att partiet fått lämna makten och tappat flera tunga medlemmar. Foto: Christine Holm

Tre toppnamn hos Hammarömoderaterna har lämnat sina politiska uppdrag under året.

– Det är ett stort avbräck när vi nu också tappat styret, säger ordförande Ola Jonsson.

Vid måndagens kommunfullmäktige avsade sig Björn Johansson (M) alla sina politiska uppdrag. Han var tidigare 1:e vice ordförande i socialnämnden, ordförande i valnämnden, ledamot och vice ordförande i Hammaröbostäder.

Björn Johansson stod som andranamn på listan efter Bosse Henriksson på Moderaternas lista till valet 2018.

– Jag har bestämt mig för att lämna dels för att vi tappat makten och för att jag ska ägna mig åt mitt företag, säger Björn Johansson.

Nytt jobb

Även tredjenamnet och tidigare 1:e vice ordförande kommunfullmäktige, Anja Holmgren, har tidigare i lämnat Hammaröpolitiken. Det har också Henrik Smedberg, som bland annat hade uppdrag som vice ordförande AB Hammaröbostäder.

– Anja Holmgren fick ett nytt jobb på Fortifikationsverket i Eskilstuna. Henrik Smedberg har också nytt jobb som tar tid, säger Ola Jonsson.

– Vi behöver verkligen ta nya tag. Återväxten kunde varit bättre.

Han förnekar att de senaste avhoppen beror på politiska oenigheter.

– Men det är klart att det alltid finns saker man är oense om även internt. Tyvärr har vi haft en historik av bråk och maktkamper genom åren. Jag hoppas att det är ett överspelat kapitel, säger Ola Jonsson.

NWT har tidigare berättat att det från den förra oppositionen riktats kritik mot kommunalråden Bosse Henriksson (M) och Mattias Joelsson (KD) för att insynen i skolprojektet varit bristfällig.

Ola Jonsson håller med.

– Inte ens vi politiker i styret har haft insyn. Det är nog bara tjänstemännen och våra två kommunalråd som haft total insyn. Det har varit väldigt kort betänketid inför besluten, säger Ola Jonsson som också vill påpeka att det finns förklaringar till att det blivit så.

– Det har varit en väldig tidspress på skolprojektet

"Tråkigt att de slutar"

Bosse Henriksson är gruppledare för Moderaterna på Hammarö.

– Det är tråkigt att de har slutat men det är sånt som händer, säger han.

Angående kritiken mot dålig insyn i hur skolprojektet drivits framåt säger han:

– Det har varit stora och tunga beslut. Man kan inte redovisa allt. Det har funnit en styrgrupp som haft full insyn.

Artikeltaggar

Björn JohanssonBosse HenrikssonHammaröMattias JoelssonNyheterPolitik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.