Arkitekten Inger Berggrén var med och ritade många hus på Kronoparken. De mörka och låga byggnaderna andas 70-tal, vilket var högsta mode när de byggdes.
– Det första som jag fick ta mig an när jag började som arkitekt 1970 var Kronoparken. Från början var det tre stycken områden, men man upptäckte att det här inte var Karlstadsområden utan storstadsområden så man lät bygga den del som i dag är Kronoparken.
50 år sedan de första flyttade in på KronoparkenInger Berggrén, numera pensionerad länsarkitekt, har bland annat ritat de fyra hyreshusen som ligger vid Signalhornsgatan.
– Alla såg likadana ut och var randiga, det var den tidens arkitektur helt enkelt. I början var det eternit-beklädnad på dem, men det tog man senare bort eftersom eternit innehåller asbest, berättar hon.
Sedan slutet på 70-talet, då husen byggdes, har två av dem fått ny fasad.
Men det är inte de enda husen på Kronoparken som Inger Berggrén ritat. Hon har också ritat de låga tegelhusen i Kronoparkens centrum.
– När man ritade husen så var det väldigt noga att man följde stadsplanen. Då bestämde man i stadsplanen, material och allt sådant där. Här skulle det vara tegel och så skulle det vara ljusare material upp igenom.
– Det var alltså en gång hela vägen här, så att man kunde se stan från den här passagen i mitten, berättar Inger och visar framför Coops entré.
– Idén var att man skulle ha matsal i det här huset, som ligger här, säger Berggrén och pekar på huset som ligger bredvid byggnaden där Coop huserar.
– Alltihopa är gjort efter tidens ideal. Man hade en centrumanläggning och bostäder runt omkring och en del byggnader som var lite högre.
Förtillverkade enheter
Bostadshusen, som ligger en bit bort från centrum byggdes med hjälp av lyftkranar.
– Man la ut byggnaderna på sådan sätt att man hade räls utefter ena kanten och så kunde man nå byggnaderna och bygga dem efter hand. Det var ett modernt sätt att bygga på, säger hon och fortsätter.
– Teglet var murat också från början, i element. Alla enheter var prefabricerade, kom med byggkranar och placerades ut. Sen fanns det i mitten av området utrymme för barnstugor och skolor.
Hur tycker du att utvecklingen har varit från det du ritade?
– Det som är roligt är väl egentligen att man har kunnat använda sig av det som grund och bygga på. Sen får man acceptera att det blir helt annorlunda, för det är andra idéer som växer fram helt enkelt.