Fiasko för plastpåseskatt

Ledare
PUBLICERAD:
Dyra påsar.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Skatten på plastpåsar har blivit ett rejält fiasko. Den är inte bara ett stort irritationsmoment när vi skall gå och handla, den är också onödig och skadlig för miljön. Inte heller kommer den att inbringa några större summor att tala om för statskassan.

I princip alla bedömare som inte är politiskt förblindade dömer ut den särskilda punktskatt på plastbärkassar som infördes den 1 maj i år. Under de gångna fem månaderna har försäljningen av plastpåsar rasat. Inom Ica Sverige handlar det om 70 procent, samtidigt som försäljningen av obeskattade avfallspåsar på rulle ökat med 60 procent, och försäljningen av papperspåsar med 60-70 procent.

Detta är knappast bättre för miljön, enligt professor Runar Brännlund på handelshögskolan vid Umeå universitet (Fplus 14/9). Snarare tvärtom då plastpåsar som redan från början inte var något miljöproblem ersatts med produkter som är sämre ur miljösynpunkt. De tunna avfallspåsarna används bara en gång och är oftast tillverkade av fossil plast. Detta till skillnad mot de vanliga plastpåsarna som redan innan skatten infördes mestadels bestod av återvunnen eller förnybar plast.

Pär Bygdeson, som är vd för branschorganisationen Livsmedelshandlarna, gör också tummen ned för skatten. En papperskasse är 43 gånger mer miljöskadlig sett över sin livscykel än en vanlig plastpåse, för att inte tala om de av miljörörelsen så omhuldade tygkassarna som måste användas 20 000 gånger för att matcha en plastpåses miljöpåverkan.

Lena Lundberg från IKEM, branschorganisation för kemi-, plast- och materialföretagen, påpekar att hur tokig skatten även är på de tunna påsarna för frukt och grönt. De var mestadels biobaserade, men har nu i många butiker ersatts med tio gånger så tunga papperspåsar, med åtföljande större miljöpåverkan. Plastpåseskatten är helt enkelt huvudlös symbolpolitik, som undergräver förtroendet för miljöpolitiken.

Den har inte ens blivit den kassako som regeringen räknat med. I början drog den in cirka 25 miljoner kronor i månaden, och siffror som SVT fått ut från Skatteverket visar på att det i augusti bara rörde sig om 10,3 miljoner. Regeringen har i sin prognos räknat med att det bara i år skulle leda till intäkter på 2,1 miljarder kronor. Men svenska folket har helt enkelt varit smartare än så och vägrat "skänka" dessa pengar till en regering där symbolpolitiken gått över styr.

Det borde gå att backa bandet nu när det visat sig vilket fiasko skatten är. Tyvärr har det gått en hel del prestige i frågan. Nu var det förvisso faktiskt inte Miljöpartiet, som annars med rätta brukar bli utskällda för dålig symbolpolitik, som först drev fram plastpåseskatten. Det var Liberalerna som såg till att få med det i januariöverenskommelsen med de rödgröna.

Det hindrar dock inte att ansvaret för genomförandet nu vilar på alla partier som sedan röstade för skatten i riksdagen. Och de enda som röstade mot var Moderaterna och Sverigedemokraterna, med sällskap av en ensam centerpartist. Om Jök-partierna vill stå fast vid den här idiotin må det vara hänt, men Kristdemokraterna borde ju veta bättre. Den interna kritiken har också stundtals varit hård. De borde ta sin hand från skatten för att öka chanserna till att den faktiskt avskaffas när majoritetsläget förändrats.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.