Det är Kommunals tid nu

Debatt | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Men det handlar inte bara om lön, det är också dags för hållbara arbetstider som ger tid för återhämtning, skriver Eva Jessen.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Vi kräver högre löner, och en särskild lönesatsning som ger yrkesutbildade i välfärden mer än andra, skriver Eva Jessen.

Nu är det dags för den avtalsrörelse som skulle ha ägt rum i våras. Det blir en mycket annorlunda avtalsrörelse. Och för oss i Kommunal handlar det om att vi vägrar gå tillbaka till hur det var innan coronapandemin. För det var faktiskt inte bättre förr. Inte för oss. Den här avtalsrörelsen är det medlemmarna i Kommunal som ska stå först i ledet.

Vi kräver högre löner, och en särskild lönesatsning som ger yrkesutbildade i välfärden mer än andra. Än så länge är svaret från arbetsgivarna sifferlösa avtal som kan betyda noll kronor i löneökning. Det kommer bli tufft.

Men det handlar inte bara om lön, det är också dags för hållbara arbetstider som ger tid för återhämtning och trygga anställningar som gör det möjligt att bygga välfungerande arbetslag och säkra kvaliteten i verksamheterna. Det handlar om semester under sommarmånaderna. Detta medan arbetsgivarna kräver full flexibilitet.

Vi står långt ifrån varandra och det kommer bli stenhårda förhandlingar. Men det borde vara självklart att de yrkesgrupper som tog Sverige genom coronapandemin ska ha värdiga villkor och löner. Det är inte rimligt att en undersköterska tjänar 40 000 kronor mindre om året än en bilmekaniker. Det är inte hållbart att utbildad personal är visstidsanställd, det drabbar individen, kollegorna och verksamheten. Det är orimligt att medarbetare själva ska jaga ihop timmar för en heltid, eller att nattpersonalen inte får möjlighet till återhämtning.

Kommunal går in i förhandlingarna med styrka. Vi är en fackförening som växer, vi har ett starkt stöd från allmänheten. Nu är det dags för arbetsgivarna att ta sitt ansvar för välfärdens verksamheter på allvar och ge medlemmarna betalt för sin yrkesskicklighet och sitt engagemang.

Eva Jessen

Avdelningsordförande, Kommunal Västra Svealand

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.