Bekräftade coronafall på lågstadieskola – och ytterligare gymnasieskola

Publicerad:
Flera skolor har fått coronafall under torsdagen. Foto: Fredrik Varfjell

Coronaviruset har verkligen gjort sig påmint inom skolvärlden under torsdagen.

Nu har ytterligare två skolor fått bekräftade fall: Södra skolan i Grums och Sundsta-Älvkullegymnasiet i Karlstad.

Det blir den tredje och fjärde skolan i dag som NWT kan berätta har fått fall av coronaviruset.

I Grums är det Södra skolan, som är F–3, som har fått flera bekräftade fall.

– Vi har fått veta att det har förekommit covid-19-smitta, säger kommunens barn- och utbildningschef Thomas Nilsson.

Exakt hur många fall det rör sig om vill inte han kommentera. Men det rör sig om fler än ett – men mindre än fem, säger han. Enligt kommunens hemsida ska det vara anställda som har insjuknat.

– De som är smittade är hemma nu. Sedan har vi gått ut med att man ska vara extra vaksam på skolan om man har något symtom som huvudvärk, illamående, feber. Eller om lukt- och smaksinne försvinner. Vara extra försiktig helt enkelt och känna efter.

Smitta på gymnasieskola

Under eftermiddagen gick Sundsta-Älvkullegymnasiet i Karlstad ut med information om att coronasmitta har konstaterats på skolan.

Gymnasiechefen Daniel Skålerud säger inte mer än att de har fått det bekräftat. Hur många som har smittats är han förtegen om.

Men ingen smittspridning ska pågå på skolan, bedömer han.

– Utifrån dagsläget fortsätter vi att jobba som vanligt på skolan. Vi försöker hålla så bra avstånd vi kan, vi undviker att samlas större grupper. Och alla med symtom ska stanna hemma.

Tidigare under torsdagen kunde NWT berätta att coronafall har bekräftats på både Kristinehamns folkhögskola och gymnasieskolan Fria läroverkan i Karlstad.

Karlstads universitet – med över 16 000 studenter – har heller inte klarat sig undan coronaviruset. På torsdagskvällen kan universitetet bekräfta två fall. Båda två har hanterats enligt plan.

Här är en sammanfattning på vad som skett sedan den 28 februari:

Läs mer:

Allt fler värmlänningar slappnar av inför coronahotet: "Allvarligt"Överläkaren: "Det kommer inte att finnas vaccin för alla"Vabbandet slår alla rekord i pandemin – det här gäller för dig med sjuka barnCorona: Inifrån skidresan som förändrade VärmlandVärmländska covid-patienter får hett eftertraktat läkemedelHallén delar Anders Tegnells oro för Värmland: "Risken är större"78-årige Arne låg på iva i fem veckor: "Många trodde att jag inte skulle klara mig"Elin, 37, har varit sjuk i covid-19 i fyra månader: Det blev bara värre och värreOtur med immunförsvaret kan göra dig långtidssjuk i covid-19Inifrån viruskriget på CSK-intensiven: "Det går ofta väldigt snabbt"Tio värmlänningar: Vi har haft covid-19 – och så sjuka blev viStatistik: Så många bekräftade coronafall har Värmland

Artikeltaggar

CoronavirusetDaniel SkålerudGrumsKarlstadSödra skolanSundsta-ÄlvkullegymnasietThomas NilssonVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare