Carl Olof Berg är aktuell med den nyskrivna uppsättningen "Hela havet stormar" som väver samman teater och dans i en hjältesaga.
En storslagen världsomsegling ligger till grund för berättelsen.
Han svarar för regi och koreografi. Med föreställningen "Hela havet stormar" tar den värmländske dansaren och koreografen Carl Olof Berg avstamp i Laura Dekkers äventyr på de stora haven. Laura Dekker är den yngsta person någonsin som ensamseglat jorden runt, hon var bara 14 år när hon inledde sin strapats 2010.
– Jag har länge velat göra någonting utifrån Laura Dekkers prestation, säger Carl Olof Berg.
– Hennes resa utmanar min idé om vad som anses vara den bästa kroppen eller det bästa psyket för att ta sig an de stora stormarna. Tänk isoleringen, den självvalda ensamheten i att segla själv runt jorden.
Under arbetet med att utforma föreställningen kom corona, vilket har satt stark prägel på produktionen.
– Med corona kom än mer av både storm och stiltje. Föreställningen kom att handla mer om död, sorg och förlust, fortsätter Carl Olof Berg.
– Det handlar om livet och döden med havet som metafor.
Fungerar som Spielbergs filmer
Scenproduktionen har mellanstadiet som huvudsaklig målgrupp, men redan innan premiär har produktionen fått förfrågningar om vuxenföreställningar.
– Kanske fungerar det ungefär som det brukar göra med Steven Spielbergs filmer, nästan allt han gör vänder sig till 11-åringen inom honom. "E.T", "Indiana Jones" och så vidare. De vuxna som har sett "Hela havet stormar" har blivit väldigt gripna. Det är en episk historia.
Dramatikern America Vera-Zavala har bjudits in för att bidra med text till föreställningen. Två dansare och en skådespelare står på scenen.
– Det väger jämnt mellan dans och teater med repliker, men alla tre medverkande både dansar och skådespelar, säger Carl Olof Berg.
Skådespelaren är Isak Nordström från Karlstad som gått Teaterhögskolan i Luleå.
– Det är ett visuellt och fartfyllt äventyr där vi tar med publiken ut på det stormiga havet. Vi låter dem följa med oss på en lekfull resa genom kärlek, sorg, ensamhet och mod, berättar Isak Nordström.
"Skänker hopp!"
Carl Olof Berg berättar vidare om det storslagna i Laura Dekkers världsomsegling och hur han kan dra så många paralleller till vår situation med pandemin.
– Isolering och död har kommit närmare oss alla. Att en så ung människa som Laura utsätter sig för så stor fara och söker äventyret, den tanken skänker mig hopp!
Han förklarar:
– Det går att förbereda sig och korsa oceaner. Trots allt. Laura får mig att tänka på seglaren i mig, det är en uppdaterad hjältesaga i mina ögon. En Pippi-berättelse! På samma sätt som Pippi kan ge kraft och energi och nya perspektiv på omvärlden, får Laura mig att tänka på att det kommer stormar som gör att man nästan går under, men man kan också lära sig att hissa segel. Det blir en fin metafor för livet med pandemin.
Föreställningen rymmer livet både i det stora och det lilla?
– Ja. Någonstans hade jag ett behov av att göra en föreställning om hur det känns att sitta vid havet när vågorna dundrar in och reflektera över ens litenhet i världen, i allt.
Premiären blir det på fredag den 3 oktober på Lule Stassteater och sedan följer en omfattande turné i Norrland fram till och med november, sedan följer ytterligare en spelperiod under mars och april. Carl Olof Berg hoppas på datum även i Värmland.
– Det planeras en mer utökad nationell turné, men det är inte klart i dagsläget.
Närmast för Berg väntar turné tillsammans med Sofia Wretling och föreställningen "Min trygga plats" samt ett samarbete med en amerikansk konstnär på temat saliv. Projektet görs med backning av Livrustkammaren och Thielska galleriet.