Hoppa till huvudinnehållet

Ingen börsnedgång i sikte

Publicerad:
Peter Östberg krönika

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Som jag skrev i förra krönikan var jag rädd för att den större nedgång skulle kunna inträffa under hösten om smittspridningen tar fart igen och att man var tvungen att stänga ner igen. Så är nu inte fallet riktigt utan smittspridningen är ju mindre i dagsläget men det har ju nu tyvärr börjat öka igen.

Det vi kan konstatera är att börserna har återhämtat sig än mer under sommaren även om det inte går i samma takt som tidigare under året.

Givet att vinstökningarna framöver kommer att bli relativt stora beroende på den nedskrivning vi såg under våren, så ser värderingen inte lika utmanande ut om man blickar lite längre fram. Och om det nu står klart att vi kommer att få leva med väldigt låga räntor en lång tid till, även i USA som dominerar världens finansmarknader. När den säkra placeringen, bankboken, ger låg eller ingen avkastning kan vi såklart acceptera att aktierna värderas lite högre. Alternativen till aktier är också få för den som försöker skapa avkastning, vilket bidrar till stigande kurser och värderingar.

Nya stora bakslag kring tillväxten, i form av till exempel breda nedstängningar, vore naturligtvis tunga nyheter för börserna. Likaså om räntorna skulle börja stiga. Det sistnämnda framstår som osannolikt för den närmaste tiden, det lär centralbankerna se till om inte annat via att trycka mer pengar och köpa företagsobligationer. Pandemiutvecklingen är dock naturligtvis svårare att förutse.

Placerarna tycks räkna med att framtida utbrott möts med det som kallas ”smarta” nedstängningar, inte de totala nedstängningar vi såg i våras, samtidigt som tidpunkten för lansering av ett vaccin börjar närma sig.

Efter en kraftig börsuppgång stiger känsligheten för negativa nyheter och risken för bakslag ökar. Rekyler hör till bilden. jag räknar ändå med att tillväxten ska bli tillräckligt god för att ge vinstökningar som motiverar dagens börskurser och, givet de låga räntorna, kanske en del till.

Någon större nedgång synes det således inte bli under hösten, men jag tycker fortfarande att det är lite osäkert, vilket innebär att man skall sprida sina risker i sin sparportfölj på olika tillgångsslag, som man alltid ska göra, och inte bara ha aktier och aktiefonder i portföljen.

Lycka till med ert sparande.

Artikeltaggar

AktierBörsenEkonomiFonderKrönikorRänta