Föreningar föreslås få kompensationsstöd för utebliven marknad

Publicerad:
Så här såg det inte ut i Årjäng 2020, därför föreslås föreningar få ett kompensationsstöd. Foto: Amanda Thorén

Nej, någon marknad blev det inte i Årjäng i år. Det gjorde att många föreningar förlorade en del av den planerade inkomsten.

Detta vill nu kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott råda bot på med ett kompensationsstöd.

Den tredje septemberhelgen varje år brukar det vara folktätt på Årjängsgatorna. I år satte coronapandemin stopp för större arrangemang. Detta gjorde att de föreningar som deltar i marknadsarbetet gick miste om ett antal kronor som man brukar kunna räkna hem.

Därför föreslår nu kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott att nämnden ska besluta om ett kompensationsstöd till dessa föreningar. Ett 20-tal föreningar föreslås få dela på 236 000 kronor.

– Många har budgeterat med detta i och med att de jobbar med det varje år. Så när vi fick ett överskott i nämnden så kunde vi dela ut ett stöd, säger Kristina Kristiansson (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Föreningarna får ett genomsnitt på vad de fått in under se senaste fyra åren, och nämnden kommer att gå efter hur många timmar varje förening jobbar.

Förslaget ska klubbas i kultur- och fritidsnämnden den 20 oktober och pengar kan sedan betalas ut under hösten.

– Föreningarna behöver det här, många går på knäna.

Även marknadskommittén får ett bidrag med 300 000 kronor.

– De hade påbörjat sitt arbete och tog beslut om att ställa in sent. De har aviserat ett minus på 550 000. Eftersom de tar med sig över- och underskott in i nästa år så hjälper vi till med ett stöd för de kommer aldrig att reglera underskottet, säger Kristina Kristiansson, som ändå tror att kommittén kan klara resterande underskott.

Artikeltaggar

Årjängs kommunÅrjängs marknadKultur- och fritidsnämndenMarknaderNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare