Hoppa till huvudinnehållet

"Inga garantier" - men beskedet väcker nytt hopp

Publicerad:
Wermlandsoperan kan ta in max 187 personer i salongen om de nya reglerna införs.
Wermlandsoperan kan ta in max 187 personer i salongen om de nya reglerna införs. Foto: Anders Hanson

Publikgränsen för kulturevenemang kan i vissa fall höjas till 500 personer från och med 15 oktober, enligt regeringens planer.

Men allt beror på hur smittoläget utvecklas.

– Vi tar det här som ett gott tecken. Det är ett jättefint besked, säger Pernilla Bergland Eduard, marknadschef på Wermlandsoperan, som håller tummarna.

Publikgränsen ligger generellt kvar på 50 personer, men regeringen öppnar för undantag när det gäller glest sittande publik på evenemang och spelningar på restauranger. Det berättade inrikesminister Mikael Damberg (S) och kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) på en pressträff under tisdagen.

Där berättades att regeringen planerar att fatta två beslut: Dels ett som tillåter krogspelningar från och med 8 oktober, dels ett som tillåter arrangemang med upp till 500 deltagare från och med 15 oktober, där publiken sitter med ett avstånd om en meter från varandra. Men besluten är beroende av smittoläget.

– Det är viktigt för oss att gå ut med vad vår intention är, och vilken tidsplan vi har. Men det finns inga garantier, vi kommer att behöva ha en dialog med Folkhälsomyndigheten. Vi ska komma ihåg att det är ett begränsat undantag för sittande publik, säger Amanda Lind till TT.

Positiva reaktioner

Den hårt pressade kulturbranschen, som länge har ropat efter lättnader i restriktionerna, tar emot dagens besked med blandade känslor.

Pernilla Bergland Eduard på Wermlandsoperan gör en positiv tolkning.

– Vi tar det här som ett besked. Vi har verkligen väntat på ett beslut så att vi vet vad vi har att förhålla oss till, säger hon.

Om 500-regeln går igenom, kommer operan ändå inte att kunna släppa in 500 i sin salong. Det finns ju också krav på hur tätt folk får sitta.

– Vi har räknat ut att vi får in 187 som mest. Det är inte inte supermycket, men då behöver vi i alla fall inte spela med en kalkylerad förlust.

Hon tror och hoppas på ett positivt besked om att de nya reglerna verkligen kommer att kunna införas, och ser också chansen öka att den stora musikalsatsningen operan har på gång efter nyår ska kunna bli av.

– Vi såg att den låg i riskzonen, men det här borgar för att vi ska kunna göra den.

Beslut i regeringen

Samtidigt var det ju inga definitiva besked som gavs av ministrarna under tisdagen utan beslut tas i regeringen nästa torsdag.

– Vi vet att det finns en risk att det inte blir det här beskedet, men vi tar det här som ett gott tecken. Det betyder också att vi släpper biljetterna till Stjärnorna i baren som planerat den 5 oktober. Vi hoppas att det inte blir något bakslag.

Går inte runt ändå

Leif Stinnerbom, teaterchef och konstnärlig ledare på Västanå teater, berättade vid en träff med riksdagspolitiker under måndagen att för Västanås del skulle inte 500-regeln lösa allt. Avståndsreglerna gör att bara halva salongen kan fyllas och då räcker inte biljettintäkterna för att täcka kostnaderna.

Leif Stinnerbom, teaterchef på Västanå teater, har fortsatt bekymmer även om nya reglerna går igenom.
Leif Stinnerbom, teaterchef på Västanå teater, har fortsatt bekymmer även om nya reglerna går igenom. Foto: Dan Enwall

– Om det ligger fast, måste vi ha mer offentligt stöd, annars kan vi inte spela nästa år heller, vilket skulle vara förödande, sa Leif Stinnerbom, som också uteslöt en fortsättning på fjolårets julsuccé med dessa regler.

"För tidigt ropa hej"

Peter Fornstam, vd för Svenska Bio är till stor del nöjd med dagens besked.

– För oss betyder det att det gamla regelverket gäller för mindre salonger men att vi kan börja släppa på mer publik i de större, med avstånd. Det är förstås för tidigt att ropa hej men det här är ett steg i rätt riktning, säger han men framhåller också att det kan bli problematiskt med de aviserade avstånden.

– Det är inte bra för oss om det bara är två personer som får sitta ihop. Går man tre eller fyra personer och äter middag så får man sitta bredvid varandra vid bordet på restaurangen, men inte på biografen efteråt. Men det kanske är en sådan sak man kan diskutera i publikrådet som kulturministern berättade om.

Sent ute

Beskedet kommer alltför sent, tycker arrangören Pelle Aldestam som i somras fick en kräftskiva med Danny Saucedo på Öland stoppad av polisen.

– För det första har man agerat så fruktansvärt långsamt. Det är under all kritik att komma i oktober och förändra något som vi har skrikit om sedan i maj. För det andra är det härligt att vi kan börja ha musik igen och att vi arrangörer kan börja tänka kreativt kring evenemang.

Kulturbranschen väntar samtidigt på det extra krisstöd på 1,5 miljarder kronor som riksdagen beslutade om förra veckan.

TT: Hur långt har ni kommit med regelverket och hur mycket skiljer det sig från vårens krisstöd?

– Det är inte långt bort, vi kommer att använda oss av delvis samma kanaler som förra gången, men vi kommer att skruva lite på regelverken så att vi kan nå ut lite bredare och verkligen komma de behövande till del, men också bidra till en återstart, säger Amanda Lind.

Teaterchefens nödrop når riksdagen: "Vi är oerhört sköra"

Artikeltaggar

Amanda LindCoronavirusetKarlstadLeif StinnerbomMikael DambergNöje/KulturPernilla Bergland EduardSunneVästanå teaterWermlandsoperan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.