• idag
  22 jan
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  23 jan
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  24 jan
  -1°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  25 jan
  -3°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  26 jan
  -6°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Matsvinn är inte hållbart någon dag

Debatt
PUBLICERAD:
Vi jobbar för att införa schemalagda skolluncher så att vi skapar bra förutsättningar för lugna måltidsmiljöer där alla får tid att äta, där trängseln är mindre och köerna kortare, skriver Helene Andersson med flera.
Foto: Helena Karlsson
Det går att minska matsvinnet ytterligare, bland annat är svinnet större på förskolor utan eget tillagningskök. Där behöver vi hitta smarta lösningar, skriver Helene Andersson med flera.

I dag, den 29 september 2020, är det den första Internationella Matsvinnsdagen. En dag där många aktörer i livsmedelsbranschen genomför olika aktiviteter för att uppmärksamma matsvinnets konsekvenser. Allt för att halvera matsvinnet så som det omnämns i delmål 12.3 i Agenda 2030. Inom Karlstads kommun har vi inte väntat med att agera till denna dag. Vi har jobbat aktivt med att minska matsvinnet varje dag sedan 2015.

Inget som ger resultat sker av sig själv. Under perioden 2015 till 2018 minskade vi matsvinnet med 46 procent. Det motsvarar cirka 60 ton mat och 1,7 miljoner kronor. Den senaste mätningen visar att vi ligger kvar på samma låga nivå. Allt baserat på ett konsekvent och dagligt arbete med varje led i kedjan från tillagningsutrustning och råvaror till menyer och servering.

Engagemang leder till resultat. Det var från måltidsverksamheten och kockarna som initiativet kom till att minska matsvinnet. Inte minst kockarna, som är drivna, har hittat nya lösningar på hur man kan använda utrustningen på bästa möjliga sätt, hur man kan använda så mycket som möjligt av råvarorna och hur barn och elever engageras i frågan.

Nytt tänkande kräver omställning. Genom att kommunicera på flera olika sätt till gästerna och engagera dem har vi kunnat jobba tillsammans. Med matråd har de själva kommit med idéer om hur vi tillsammans kan minska matsvinnet. På vissa skolor har man till och med önskat att vi under perioder tar bort matavfallshinken. För att bibehålla engagemanget arrangerar vi temaveckor, matsvinnskampanjer och firar framgångar.

Vi är inte klara. Det går att minska matsvinnet ytterligare, bland annat är svinnet större på förskolor utan eget tillagningskök. Där behöver vi hitta smarta lösningar för både kommunikation mellan förskolan och köket så att vi inte överproducerar mat, men också smart utrustning så att vi kan ta tillvara den mat som inte serveras. Vi jobbar för att införa schemalagda skolluncher så att vi skapar bra förutsättningar för lugna måltidsmiljöer där alla får tid att äta, där trängseln är mindre och köerna kortare. På så vis kan vi även minska matsvinnet och se till att mer mat istället hamnar i magen.

Visst finns det hinder. Ibland kommer missuppfattningen att man absolut inte får slänga mat eller att man inte får ta så mycket mat man vill. I verkligheten försöker vi uppmuntra barn och elever att smaka på alla maträtter , men att börja med lite och sedan komma tillbaka för att hämta mer.

Vi vill att fler, både i offentlig och privat verksamhet, ska arbeta aktivt med att minska matsvinnet. Dels för att få fler erfarenheter och därmed lösningar, dels för att konkretisera att dagliga aktiviteter som mathållning kan bidra till ökad hållbarhet. Vi delar gärna med oss av det vi lärt oss.

Tänk efter före! Planera beställningar, fundera på hur hela råvaran kan användas, fundera på hur man kan ta hand om rester och skapa nya rätter samt på hur köksutrustningen kan användas på rätt sätt. Vi jobbar också med enkla grepp som att ställa fram mindre skålar och fylla på oftare. Det viktigaste av allt är att få med alla med på matsvinnståget för att alla ska se vinsterna för miljön, ekonomin och hållbarheten med minskat matsvinn. Kockar, matgäster, pedagoger och rektorer är alla viktiga i arbetet.

Helene Andersson

Kostchef, Karlstads kommun

Caroline Häggqvist

Kostchef, Karlstads kommun

Alain Grenard

Kostchef, Karlstads kommun

Fredrik Lundqvist

Kostchef, Karlstads kommun

Elisabet Rabe

Kostchef, Karlstads kommun

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.