Var fjärde varslad förlorar jobbet

Arbete
PUBLICERAD:
Alla jobb som försvinner i coronakrisen kommer inte tillbaka. Har man förlorat jobbet kan det vara en bra tid att utbilda sig, menar analyschefen på Arbetsförmedlingen.
Foto: Jessica Gow/TT
Av de som varslades i mars och april har en av fyra blivit arbetslös. Flest återfinns i hotell- och restaurangnäringen. Det framgår av ny statistik från Arbetsförmedlingen.

Mellan 21 och 27 september skrev 8 654 personer in sig som arbetssökande. Det är något färre än föregående vecka. Andelen arbetslösa ligger dock kvar på 9,0 procent.

Den gångna veckan varslades 1 305 personer om uppsägning. Totalt har nu 102 154 personer varslats sedan i början av mars.

Fler än vid förra krisen

Enligt en preliminär uppföljning har en av fyra varslade varit arbetslös någon gång under de fyra efterföljande månaderna från lagt varsel. Under finanskrisen var motsvarande siffra en av fem.

– Det är de som drabbades i början av krisen som nu blir arbetslösa, framförallt inom hotell och restaurang, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

Många i hotell- och restaurangbranschen blev dessutom direkt arbetslösa eftersom fyra av tio hade en visstidsanställning och inte omfattas av varslen.

Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén
Foto: Pontus Lundahl/TT

Alla jobb som nu försvinner kommer inte att komma tillbaka efter krisen.

– Har man förlorat jobbet kan det vara en bra tid att utbilda sig så att man kan ta de jobb som finns när krisen är över, säger Annika Sundén.

Totalt berördes 1137 av varsel om uppsägning i Värmland 1 mars - 27 september. Det placerar länet långt ner på listan över antal varsel. Fem län har färre varsel under den perioden och 15 län fler.

Branscherna med flest varsel var - förutom hotell- och restaurang där cirka 19 000 varslades - tillverkning med cirka 15 900 varslade och uthyrning, fastighetsservice, resetjänster och andra stödtjänster med cirka 14 700 varsel.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.