Hoppa till huvudinnehållet

Teaterchefens nödrop når riksdagen: "Vi är oerhört sköra"

Publicerad:
Leif Stinnerbom berättade för besökarna från riksdagens kulturutskott om Västanå teater och dess utsatta ekonomiska läge i coronans tid. Foto: Lena Richardson

Från Västanå teater kommer ett nödrop. Teatern förlorade 10-12 miljoner kronor i biljettintäkter i somras och det är långt ifrån självklart att det blir teater som vanligt igen sommaren 2021.

– Vi är verkligen utsatta och pandemin har visat hur oerhört sköra vi är, säger Leif Stinnerbom, teaterchef och konstnärlig ledare för Västanå teater.

På måndagsmorgonen gästades Västanå teater av den socialdemokratiska gruppen i riksdagens kulturutskott. De kom för att orientera sig om läget i det värmländska kulturlivet.

Leif Stinnerbom berättade om hur Västanå redan före corona fått kämpa hårt för att ekonomin ska gå ihop. Det gör man genom att ha få anställda och spela så många föreställningar som det bara går om somrarna. Bidragsnivån är låg, men hittills har ekonomin rotts hem tack vare att man lyckats spela för fulla hus.

Inger Stinnerbom visade ateljén där kostymerna skapas. Där hade man kommit långt i arbetet inför Körkarlen som skulle spelats i sommar, men ställdes in när pandemin slog till.
Inger Stinnerbom visade ateljén där kostymerna skapas. Där hade man kommit långt i arbetet inför Körkarlen som skulle spelats i sommar, men ställdes in när pandemin slog till. Foto: Lena Richardson

– Tack vare en stor och trogen publik har vi klarat oss. Då förstår ni ju vad som händer ett sånt här år, när publiken inte kommer. Bara i sommar har vi haft minskade biljettintäkter på mellan 10 och 12 miljoner. Det är enormt mycket, säger han.

Även 2021 är i fara

Hans oro består även om förslaget om lättnader i restriktioner skulle gå igenom. I dagsläget gäller max 50 personer i publiken, men även om det ökar till 500 kan Västanå bara fylla halva salongen, eftersom det ska vara minst en meter mellan åskådarna.

Och utan full salong, går kalkylen inte ihop.

– Om det ligger fast, måste vi ha mer offentligt stöd, annars kan vi inte spela nästa år heller, vilket skulle vara förödande, säger Leif Stinnerbom, som också utesluter en fortsättning på fjolårets julsuccé på dessa premisser.

S-politikerna fick gästa en skolföreställning av Bortbytingen. Den spelas på Loftet, den mindre av salongerna på Västanå.
S-politikerna fick gästa en skolföreställning av Bortbytingen. Den spelas på Loftet, den mindre av salongerna på Västanå. Foto: Lena Richardson

"Slåss som bara den"

Han tycker att ett grundproblem i sammanhanget är att det offentliga stödet länge varit för litet och inte räknats upp. Den sköra situationen synliggörs nu och det tycker han är bra.

– I och med att vi år efter år har fullt tycker alla att då funkar det väl då. Det har gjort det, men det har varit på marginalen hela tiden.

Han tror heller inte att de 5,9 extramiljonerna som Värmland fått till den så kallade samverkansmodellen i år kommer att räcka långt. Både Wermlandsoperan och Västanå vill ha sin del.

– Jag tror vi kommer att vara tvungna att slåss som bara den. Det är så tråkigt när vi kulturinstitutioner börjar slåss mot varandra. Jag har aldrig tidigare gått in i den striden, men nu måste jag det, för att rädda den här verksamheten. Det kan bli riktigt nasty om det vill sig illa.

Utskottspolitikerna fick senare under måndagen höra fler aktörers syn på saken: även Alma Löv, Wermlandsoperan och Värmlands museum besöktes.

Gästerna fick en rundtur även bakom kulisserna, där ensemblen förberedde sig för skolföreställningen Bortbytingen.
Gästerna fick en rundtur även bakom kulisserna, där ensemblen förberedde sig för skolföreställningen Bortbytingen. Foto: Lena Richardson

Ser behoven

Lawen Redar, tredje vice ordförande i riksdagens kulturutskott, är tydlig med att hon ser behoven, även bortom de extramiljarder som regeringen nyss utlovat:

– Den stora frågan blir 2021. Fortsätter vi att inte kunna ha publika verksamheter, så måste vi in med utökade satsningar. Det känns som att kulturen både förstår situationen och har tagit ett jättestort ansvar i det som varit. Nu är vi i ett läge där vi måste få en bild av, om det här fortgår under längre tid, vilka insatser måste vi komma med då? Då måste staten kliva in på ett helt annat sätt.

Lawen Redar vill se stöd också på längre sikt till kulturlivet, som nu är i kris.
Lawen Redar vill se stöd också på längre sikt till kulturlivet, som nu är i kris. Foto: Lena Richardson

Hon påminner också om dragkampen mellan kulturens behov och myndigheternas bedömning av smittläget.

– Den senaste tiden har vi jobbat hårt med att åstadkomma lättnader och det finns ett berett förslag, men vi ser tyvärr nu en markant ökning av smittspridning i Danmark, Norge och även i Stockholm. Nu är vi i ett läge där det är riktigt spänt. De kommande veckorna blir avgörande för vilka åtgärder man kommer att vidta.

Leif Stinnerbom är rak: mer stöd behövs.

– Jag har inga större förhoppningar om att sommaren 2021 kommer att vara en vanlig sommar. Det kommer att vara restriktioner och då behöver vi hjälp. Vi klarar det här året, men fortsätter det ett år till, då vete katten.

"De klarar inte hur mycket som helst. Är det så att vi inte kommer runt, så måste vi ju rädda dem. För vad vore livet utan kultur?" säger Lars Mejern Larsson, till vänster, en av politikerna som var på Värmlandsturné under måndagen.
"De klarar inte hur mycket som helst. Är det så att vi inte kommer runt, så måste vi ju rädda dem. För vad vore livet utan kultur?" säger Lars Mejern Larsson, till vänster, en av politikerna som var på Värmlandsturné under måndagen. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

Alma LövCoronavirusetKarlstadLars Mejern LarssonLeif StinnerbomMagnus StinnerbomMuseumNöje/KulturÖstra ÄmtervikPolitikRegion VärmlandRiksdagenRottnerosSunneVärmlands museumVästanå teaterWermlandsoperan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.