Hoppa till huvudinnehållet

Säffleprofilen Stig-Arne Söderman har avlidit

Publicerad:
I 20 år samarbetade Stig-Arne Söderman med Thore Skogman. De turnerade tillsammans i både Sverige och Norge.
I 20 år samarbetade Stig-Arne Söderman med Thore Skogman. De turnerade tillsammans i både Sverige och Norge. Foto: S-E Dahlström

Säg Stig-Arne och de flesta Säfflebor tänker på samma person. Spelmannen och glädjespridaren Stig-Arne Söderman. Nu har han avlidit 81 år gammal.

I över ett halvt sekel var han verksam som musiker, dels med egen orkester, dels som ackompanjatör till en rad artister. Det finns knappast någon i Säffle som inte har minnen förknippade med honom.

Det fanns mer än musikerlivet. Han hade en bakgrund som elektriker och han drev på 1970-talet en pub där Brandts finns i dag. Den puben var något av ett stamställe för många av dåtidens unga i Säffle. En musikaffär var också ett tidigt engagemang. Ändå är det förstås som musiker man minns honom.

Stig-Arne var bara 17 år när han bildade första orkestern. Olle Johansson och Carl-Axel Vintfjärd var de andra i bandet. Genom åren var det många som fick nöjet att ingå i någon av uppsättningarna. Stig-Arne har spelat på de flesta dansbanor i Värmland och Dalsland. Det blev till och med framträdanden på legendariska Nalen i Stockholm. Där blev det en tredjeplats i Nalens popbandstävling.

Den uppsättning som man minns mest är kanske Stig-Arnes Hurricanes när han hade sällskap av Roger Johansson, Göran Lindström, Hugo Haglund och Johnny Nilsson.

Det var så mycket mer. Det var Lions Club, det var fester där han underhöll med sång och dragspel, det var Dusekvällar, skivinspelningar och turnéer. Från 1978 var han musiker på heltid.

Ett 20-årigt samarbete inleddes vid mitten av 1970-talet. Thore Skogman skulle uppträda i Arvika och det behövdes någon som kunde kompa. Stig-Arne ställde upp och samarbetet fungerade så bra, att Thore ville fortsätta detta. Tillsammans turnerade de inte bara i Sverige utan också i Norge där Thore redan då var ett stort namn. Andra som han ackompanjerade i olika sammanhang var till exempel ”Snoddas” Nordgren, Bertil Boo och Jokkmocks-Jokke.

Mot slutet av karriären hittade han en annan partner, nämligen trumpetaren Bengt Buskas. De turnerade tillsammans. Sitt musikerliv summerade han också i bokform.

Stig-Arne Söderman spred glädje. Han hade nära till skratt och många historier på lager. Han ställde upp när det behövdes musik. Likaså när Lions hade arrangemang på gång eller skulle sälja ”julfemmor”. Hans engagemang var djupt och äkta.

Sin sista tid tillbringade han på Björkbacken där han också gjorde sitt bästa för att glädja omgivningen, inte minst på Café Sundsbacken.

Det är många som kommer att sakna spelmannen Stig-Arne, men lika många har säkert positiva minnen av honom som person. Han kunde konsten att bjuda på sig själv och att ställa upp där han behövdes.

Han sörjes närmast av barn och barnbarn, men också av släkt och många vänner.

Artikeltaggar

FamiljSäffleStig Arne Söderman

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.