Hoppa till huvudinnehållet

Preem stoppar utbyggnad i Lysekil

Publicerad:
Preemraff, Preems oljeraffinaderi i Lysekil. Arkivbild.
Preemraff, Preems oljeraffinaderi i Lysekil. Arkivbild. Foto: Thomas Johansson/TT

Preems styrelse har beslutat att dra tillbaka ansökan om att bygga ut raffinaderiet i Lysekil, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

"Att avveckla ROCC-projektet är ett kommersiellt beslut som baseras på en sammanvägning av projektets lönsamhet och tekniska genomförbarhet. Beslutet att avveckla projektet gör även tillståndsansökan från 2016 inaktuell", skriver Magnus Heimburg, nytillträdd vd för Preem, i ett pressmeddelande.

Bland annat nämner bolagsledningen den minskade efterfrågan på drivmedel i pandemins och den ekonomiska krisens spår.

Oljebolaget Preem ska nu i stället satsa på förnybar produktion.

"Preems högsta prioritet är nu att påskynda omställningen genom att påbörja förnybar produktion vid raffinaderiet i Lysekil. En ny ansökan kommer därför att lämnas in under hösten för att möjliggöra storskalig produktion av förnybara drivmedel vid raffinaderiet", skriver bolaget.

Bygget har blivit en mycket het fråga och ytterst kunnat skapa en regeringskris eftersom Miljöpartiet varit starkt emot.

Artikeltaggar

EkonomiInrikes/utrikesLysekilPreem

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.