Estland kräver ny undersökning av Estonia

Inrikes/utrikes
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Nya bilder i den nya dokumentärserien "Estonia – fyndet som ändrar allt", visar ett stort hål i skrovet på Estonia som sjönk 1994.
Foto: DPLAY/TT
Estland kräver en ny undersökning av passagerarfartyget Estonia, som sjönk för 26 år sedan.
Kravet ställs efter nya uppgifter om ett stort hål i Estonias skrov i en ny dokumentärserie.
Regeringarna i Estland, Sverige och Finland har nu kontakt om de nya rönen.

I tisdags var Estlands premiärminister Jüri Ratas på besök i Stockholm hos statsminister Stefan Löfven (S).

-Det klart att uppgifterna från Estoniadokumentären adresserades på det mötet, säger statsministerns pressekreterare Gösta Brunnander till TT.

-En rad andra frågor togs också upp, men detta var naturligtvis en av anledningarna till mötet.

Sverige, Finland och Estland ska nu gemensamt utvärdera de nya rönen, meddelar de i ett gemensamt pressmeddelande.

Estlands premiärminister ställer krav på att en ny teknisk undersökning ska genomföras, rapporterar Aftonbladet.

-Enligt vår mening ska den tekniska undersökningen inkludera undervattensobservationer och vi har också informerat Finland och Sverige om den saken, säger Ratas enligt det estniska etermediebolaget ERR, skriver tidningen.

Enligt Brunnander ska Ratas ha sagt på pressträffen att han ska kontakta sina statsministerkollegor i Sverige och Finland.

-De har önskat ett samtal under dagen, och det är målsättningen, säger Gösta Brunnander.

Men än så länge har Stefan Löfven och Jüri Ratas inte haft någon kontakt under måndagen.

Stort hål

Hålet är enligt uppgifterna i dokumentärserien fyra meter högt och har tidigare delvis legat dolt mot sjöbottnen, skriver Aftonbladet. Tidigare har teorier om ett hål i skrovet konsekvent tillbakavisats av myndigheterna.

-Man kan inte utesluta att skadan haft betydelse för sjunkförloppet, säger Jørgen Amdahl, professor i marin teknik i Trondheim, i den nya dokumentärserien "Estonia – fyndet som ändrar allt", på Dplay.

Filmbilderna är tagna med en dykrobot och i ett gemensamt uttalande skriver Sveriges, Finlands och Estlands utrikesministrar nu att de kommit överens om att utvärdera uppgifterna.

"Något har kolliderat"

Lars Ångström, före detta riksdagsledamot i försvarsutskottet, har i många år engagerat sig i Estoniakatastrofen och är en av dem som krävt att regeringen går till botten med vad som egentligen orsakade olyckan.

-Det här är ju nya uppgifter som helt bekräftar den omfattande kritik som har framförts mot förklaringen och utredningen av förlisningen, säger Lars Ångström till TT.

-Här visar materialet och de experter som har tittat på det att det är något som har kolliderat i Estonias sida med en kraft av flera tusen ton, och då pratar man fartyg.

Sjönk snabbt

Estoniakatastrofen inträffade under natten till den 28 september 1994, 26 år sedan i dag. Färjan lämnade hamnen i Tallin på kvällen den 27 september 1994 men kantrade knappt halvvägs till Stockholm och sjönk helt på mindre än en timme.

852 människor omkom i katastrofen. 137 överlevande räddades.

Krav har tidigare kommit från överlevare, anhöriga och andra engagerade personer om att vraket måste undersökas för att hitta en förklaring till att färjan sjönk så snabbt. Med anledning av de nya bilderna förnyades under måndagen kravet i en debattartikel.

Kristin Groth/TT

Maria Davidsson/TT

Blommor och ljus vid minnesmonumentet i september förra året, 25 år efter Estoniakatastrofen. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT