Hoppa till huvudinnehållet

Demonstration i Sysslebäck: "Det handlar om hela livssituationen"

Publicerad:
Demonstration utanför samverkanskontoret i Sysslebäck med coronauppslutning.
Demonstration utanför samverkanskontoret i Sysslebäck med coronauppslutning. Foto: Joe Bengtsson

Det blev en stor uppslutning utanför Samverkanskontoret i Sysslebäck när det var dags för kommunfullmäktige under måndagskvällen. Det var demonstration mot de nedläggningar som varit, bland annat Finnskogahemmet och Aspeds skola. Cirka 100 personer med coronaavstånd dök upp.

I juni beslutade kommunfullmäktige i Torsby om en nedläggning av Aspeds skola. Ett antal föräldrar hade engagerat sig och även överklagat beslutet till förvaltningsrätten.

Dessutom har Finnskogahemmet lagts ned som särskilt boende.

Demonstration på torget utanför samverkanskontoret i Sysslebäck, strax innan kommunfullmäktige skulle börja.
Demonstration på torget utanför samverkanskontoret i Sysslebäck, strax innan kommunfullmäktige skulle börja. Foto: Tom-Inge Olsson

Därför ordnades i samband med fullmäktige demonstrationen "Nya tider kräver nya lösningar", på initiativ av bland annat Ann-Christin Pollack, som tidigare engagerat sig för Aspeds skola.

Manifestation för Finnskogshemmet lockade ett 50-tal personerPersonalen vill ha svar om FinnskogahemmetKyrkoherden kritisk i fråga om Finnskogahemmets framtidFöräldrarna kunde inte rädda Aspeds skolaFöräldrar söker juridisk hjälp om Aspeds skolaFöräldrar överklagar skolnedläggning

En som är engagerad är Tom-Inge Olsson i Medskogen.

– Det har blivit att vi diskuterar det här över Facebook en hel del. Framförallt genom gruppen Granskning Torsby. Jag har haft kontakter med föräldrar som protesterat väldigt mot nedläggningar av Aspeds skola, säger Tom-Inge Olsson.

– Samtidigt fick vi en riktigt "pungspark" i samband med att de lade ned Finnskogahemmet. Det är ju helt horribelt i mina ögon. De hade renoverat och så tog de bort hälften av vårdplatserna för några år sedan.

Och i somras kom beslutet om att helt stänga Finnskogahemmet som särskilt boende.

Säger Tom-Inge Olsson och att demonstrationen under måndagskvällen syftade till att protestera mot nedläggningar och nedskärningar.

Livssituation

– Nedläggningar är egentligen lite fel att säga. Det handlar om hela livssituationen för glesbygden. Man tar bort åtta personers jobb i Bograngen. Kommunen säger att de inte tar bort jobben, utan erbjuder nya tjänster. Tänk dig den undersköterska som bor i Skråckarberget och Järpliden och som får en tjänst i Torsby och ska sitta och åka 16 mil om dagen, säger Tom-Inge Olsson.

Peter Jonsson (S), kommunalråd i Torsby.
Peter Jonsson (S), kommunalråd i Torsby. Foto: Morgan Bäckvall

Hålla med

– Jag kan väl bara hålla med de som demonstrerar. Jag vill också kämpa för en levande landsbygd och att vi blir flera invånare. För att klara det måste alla hjälpas åt. Urbanisering har ju pågått sedan 1900-talets början. Det finns väl ingen politiker i den här kommunen som tycker det är speciellt trevligt att lägga ned någonting, säger kommunalrådet Peter Jonsson (S), strax före kommunfullmäktige i Sysslebäck.

Artikeltaggar

Aspeds skolaFinnskogahemmetNyheterPolitikSysslebäckTorsby kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.