Hoppa till huvudinnehållet

Dags för Värmlands Guldbaggegala

Publicerad:
En scen ur filmen "Ödestimmen" som får världspremiär på Filmörnen. Det är en fantasyfilm av Simo Paulakoski.

I helgen är det traditionsenligt dags för Filmörnen, en av landet äldsta kortfilmsfestivaler.

Drygt 30 bidrag, från såväl amatörer som proffs, tävlar i de olika kategorierna.

Värmländska Filmörnen arrangerades första gången redan 1978 och stoltserar nu med ytterligare en upplaga trots pandemitider. I år blir det en helt digital upplevelse för de deltagande, på grund av pandemin huserar filmfestivalen inte i Arenan i Karlstads bibliotekshus i vanlig ordning utan arrangeras online.

– Vi får anpassa oss efter verkligheten helt enkelt, konstaterar Robert P. Olsson som är filmkonsulent på Region Värmland.

Filmörnen har en viktig funktion som mötesplats för lokala filmarbetare och Robert P. Olsson beklagar att det personliga mötet, minglet faller bort i årets gala.

– I normala fall är Filmörnen Värmlands firmafest för filmarbetare, vår Guldbaggegala. Branschen sluter upp och möts under avslappnade former. Vi märker att festivalen är viktig, inte minst genom att många professionella filmare lämnar in bidrag. Det är häftigt att ha med hela spektrat från amatörerna till fullblodsproffsen.

Allixandra Jonasson och Henrik Axelsson leder årets gala.
Allixandra Jonasson och Henrik Axelsson leder årets gala. Foto: Erik Fasth

Sporrar filmmakare

Filmarna Allixandra Jonasson och Henrik Axelsson programleder galan som går att följa via Filmörnens sociala medier och hemsida.

– I år är det 31 bidrag som har skickats in vilket är mindre än normalt. Vi vet att görs mycket film i länet, men kanske att en del valt att inte skicka in till Filmörnen eftersom inte visningarna sker på bioduk.

Just möjligheten att visa lokalt producerad film på stor duk har varit en av festivalens viktigaste funktioner, något som sporrar filmmakare.

– Festivalen är indelad i fyra klasser, den är öppen för alla åldrar. Vinnaren i de mellersta klasserna har dessutom möjlighet att gå vidare till Novemberfestivalen.

Novemberfestivalen är en nationell mötesplats för unga filmare och arrangeras i Trollhättan. Bland de bidrag som Robert P. Olsson tagit emot till årets Filmörnen finns en stor variation.

– Förväntningen, får jag erkänna, var att flera bidrag skulle handla om pandemin och smitta. Bara ett bidrag, en dokumentär, handlar direkt om corona. I övrigt är det lika blandat som vanligt, möjligen ser jag ett uppsving för musikvideon.

Robert P Olsson arrangerar årets festival online.
Robert P Olsson arrangerar årets festival online. Foto: Dahyu Hashimi

Skräck och western

Nästan en tredjedel av filmerna är musikvideos, bland annat finns en video till Rein med bland bidragen.

– Här finns också skräck och westernfilm. Bland mycket annat.

Filmörnen arrangeras av Värmlands filmförbund i samarbete med Region Värmland och Kulturrådet. Samtliga bidrag kan ses på Filmörnens hemsida från och med kl 12 på lördag den 3 oktober och ett dygn framåt. Vinnarna presenteras på lördagskvällen av juryn som består av Sara Larsson, Isak Olsson och Alma Johannesson.

Artikeltaggar

ArenanFilmFilmfestivalerFilmörnenIsak OlssonKortfilmKulturrådetNöje/KulturSara LarssonTrollhättan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.