Bubbel från Byrån: En skål för fosterlandet?

Signerat
PUBLICERAD:
En sup ska bli en försvarshandling för kung och fosterland. En stor stark grundplåten för en pansarbåt, skriver Byrån. (Bild på pansarbåten HMS Sverige.)
Foto: Jacob Hägg/Wikimedia Commons
Socialdemokraternas höga skatter har under lång tid inte bara fått brukspatron att dra ner på supandet och rökandet, utan även på jobb och värdeskapande, skriver Byrån.

I Sverige har vi ett system. Vi har hög skatt på alkohol och tobak för att vi ska pimpla och röka mindre. Men nu ska det bli andra bullar. Eller snarare en annan pilsner. Höjd skatt på sprit och rökverk ska finansiera en satsning på försvaret. Det hojtade finansminister Magdalena Andersson (S) efter att ha konfererat med regeringens stödhjul Centern och Liberalerna. En sup ska bli en försvarshandling för kung och fosterland. En stor stark grundplåten för en pansarbåt.

Vad ligger då bakom detta perspektivskifte? Byrån misstänker att det är Povel Ramels skönsång som kan ha fått budgetförhandlarna att se oanade möjligheter i det rådande läget: ”Vi hade inga vapen och tji ammunition, nej, blott en brukspatron, men han var full som en kanon!” Strategin har dock en svaghet – Socialdemokraternas höga skatter har under lång tid inte bara fått brukspatron att dra ner på supandet och rökandet, utan även på jobb och värdeskapande.

Stärk metaforpolisen

Polissatsningarna har stått som spön i backen under senare tid. Byrån föreslår att även språkpolisen, med tillhörande metaforpolis, får ökade anslag. I samband med att regeringen lade fram sin budget kom Kristdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Jakob Forssmed med en kavalkad av metaforer. Forssmed beskrev budgetsamarbetet mellan de rödgröna, Centerpartiet och Liberalerna som en dysfunktionell hushållsgemenskap som inte är överens om vare sig färdriktningen eller färdmedlet.

Innehållet i budgeten liknades vid resultatet av oplanerad storhandling. Forssmed målade upp hur fyra drar till stormarknaden, tar jättevagnen, kastar i det de vill ha var och en, drar kreditkortet och kommer hem och undrar vad de ska använda allt till. ”Det är halvfabrikat, snacks och naturgodis”, drämde Forssmed till som slutkläm. Byrån har bara ett tillägg – tårta på tårta.

Svenska Nyhetsbyrån

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.