BB-frågan: "Personligen tycker jag att det räcker nu"

Publicerad:

Hos partierna i den regionpolitiska majoriteten börjar man nu från Karlskogahåll bli trötta på att inte bli hörda. Två av dem tar det så långt att de anser att det kan vara dags att bryta samarbetet och i stället sätta sig i opposition.

Hos Socialdemokraterna finns det både en acceptans och en tro på att de regionala representanterna gör det som står i deras makt för att upprätt hålla löftet om att återöppna förlossningen.

– Det är klart att man önskar att läget är annorlunda men jag förutsätter att det inte finns några alternativ. Vi har varit informerade inom partiet under vägen och jag tycker ändå att de har lyssnat, därför förutsätter jag att de gjort allt i sin makt för att det ska kunna fungera, säger Ida Edström, partiföreträdare för Socialdemokraterna i Karlskoga.

Edström ser att det viktiga är att fokusera på att ett återöppnande kan ske inom rimlig framtid, i stället för att fokusera på vem som skall driva det.

– Jag tycker att det här är jättesvårt men vi vill att det ska bli en öppnad förlossning men det är svårt att säga hur det ska gå till då vi inte har alla pusselbitar än. Vi har inget emot att det kommer en privat aktör för det viktiga är att det öppnas inom en rimlig framtid och jag tror personligen att det komplexa läget nu gjort att det därför kommit så många olika förslag från olika partier. Sen har vi det här med Norrtälje-modellen som ett kommunalt spår där vi här också ser på alla alternativ som finns.

Har fått nog

Från Kristdemokraternas håll låter det annorlunda och partiföreträdare Anna Blomquist är trött på att partiet inte får något gehör för sin politik.

– Jag har gått på mina partikollegor ganska hårt och jag tycker att man från regionens sida går emot vår partipolitik. Jag förstår varför vi gick in i samarbetet, då vi fick många platser på ”rätt” ställen, men jag tycker inte vi får igenom någonting. Personligen tycker jag att det räcker nu och från min sida skulle jag gärna se att vi gick ur samarbetet och satte oss i opposition. Om man inte får igenom sin politik och inte gör det man lovat väljarna borde man välja ett annat spår.

Blomquist är också inne på samma spår som några av oppositionspartierna valt att uttrycka.

– Man borde kunna vara ärlig med att man inte vill öppna förlossningen. Gå ut med den vision och målbild ni har istället för att spela ett spel. Man försöker bara rädda sitt eget skinn i några månader till. Jag är inte emot att den öppnar i privat regi men då tror jag att man behöver lägga in betydligt mer än en förlossningsverksamhet. Jag blir mer och mer förbannad ju fler nya bud de kommer med.

"Never ending story"

Inom Centerpartiet är man trött på att höra samma svar när frågan kommer på tal.

– Vi har haft mycket diskussioner om det här men det känns som en "never ending story". Jag hade velat se en bredare lösning och nu är det inte bara BB det handlar om utan hela lasarettet, säger Inga-Lill Andersson, partiföreträdare för Centerpartiet i Karlskoga.

Andersson uttrycker också att det finns också en besvikelse över att man inte anser sina kollegor lyssnar på kommunerna utanför Örebro.

– Vi vill samma sak men det är lite svårt då det känns som att vi kommuner utanför Örebro hamnar i skymundan. Vi har lyft det med dem, och vi får se vart det bär av, men om vi inte får till det här så kommer vi strida för att det får bli en förändring politiskt. De lyssnar på oss, och förstår oss, men det är en frustration kring att vi inte får igenom vår politik. Som det är nu fungerar det inte och det är inte acceptabelt, så något måste förändras.

Artikeltaggar

Anna BlomquistBB-fråganCenterpartietIda EdströmInga-Lill AnderssonKarlskogaKristdemokraternaÖrebro länPolitikRegion Örebro länSocialdemokraterna

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare