Hoppa till huvudinnehållet

Var finns det politiska intresset på Hammarö?

Publicerad:
NWT Debattredaktion
debatt@nwt.se
Det är idel kända ansikten som varit med sedan många år tillbaka. Medelåldern i de ledande rollerna i våra nämnder och styrelser blir omkring 70 år, skriver Kenth Carlsson.
Det är idel kända ansikten som varit med sedan många år tillbaka. Medelåldern i de ledande rollerna i våra nämnder och styrelser blir omkring 70 år, skriver Kenth Carlsson. Foto: Tommy Andersson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Utan din hjälp tror jag dessvärre att vi har nått vägs ände för Hammarö som egen kommun. Enda ljusglimten för en framtida positiv utveckling är då att söka ett samgående med storebror Karlstad, skriver Kenth Carlsson.

Vår demokrati upprätthålls genom val vart fjärde år. Då kan du bestämma vilket parti och vilka personer som ska bestämma över dig, din familj, ditt företag och all kommunal verksamhet på vårt vackra Hammarö. Det finns idag inget annat sätt att utöva sina demokratiska rättigheter på än att rösta i allmänna val, även om inlägg på sociala medier i viss mån är en källa för opinionsbildning så är det till sist fullmäktige med sina 31 personer som bestämmer allt.

Tyvärr verkar det snart vara slut med denna demokratiska ordning om inte du, din sambo, man/fru, granne eller kompis aktiverar dig i den kommunala politiken inför nästa val 2022. Det är ett bra tillfälle att redan under 2021 söka sig till det politiska parti som du tycker bäst stämmer överens med dina värderingar, bli medlem där och börja sätta dig in i hur du kan påverka Hammarös framtid.

Utan din hjälp tror jag dessvärre att vi har nått vägs ände för Hammarö som egen kommun. Enda ljusglimten för en framtida positiv utveckling är då att söka ett samgående med storebror Karlstad. Om nu Karlstad vill ta omhand lillebror från ”öa” som visserligen är attraktiv men skuldsatt upp över öronen!

Så skriver du en debattartikel

Dagsläget är sådant att efter sommarens politiska turbulens har Miljöpartiet nu har bytt sida och tagit flera steg vänsterut och gått över till Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Att Centern sedan går dit makten finns det har vi lärt oss sedan många år tillbaka.

Nu är cirkusen över för den här gången och den 28 september tar Socialdemokraterna, Vänstern, Miljöpartiet och Centern över styret på Hammarö. Då lägger man också ner samhällsbyggnadsutskottet som vi var överens om efter valet hösten 2018 var nödvändigt att inrätta för att påbörja en långsiktig styrning av kommunens infrastruktur och byggande, baserat på kunskap om tillväxt och demografiutveckling.

Hade samhällsbyggnadsutskottet funnits för 10-20 år sedan är jag övertygad om att ”barackskola” varit ett okänt begrepp för oss och att den kraftiga skattehöjningen på 1,50 aldrig hade behövt göras. Men som sagt, nu återgår vi till det oplanerade ”normaltillståndet” för Hammarö igen. Tyvärr drabbar denna turbulens alla som bor på Hammarö och våra kvalificerade tjänstemän i kommunen och vårt gigantiska byggprojekt av nya skolor på ett negativt sätt.

Orsaken till min allvarliga uppmaning till er alla som ”har fyllt politisk ålder” 18 år till valet 2022, är att vi endast haft en liten tillväxt i politikerskaran under de senaste åren. Detta blir helt uppenbart om vi ser till den ”nya” majoriteten av S-V-MP-C som tar över styret av Hammarö den 28 september. Det är idel kända ansikten som varit med sedan många år tillbaka. Medelåldern i de ledande rollerna i våra nämnder och styrelser blir omkring 70 år. Och detta på Barnens ö – Hammarö!

Alltså, gå med i ett politiskt parti på Hammarö och gör det nu! Snart är det för sent.

Kenth Carlsson

Ordförande, Kristdemokraterna på Hammarö

Artikeltaggar

CenterpartietDebattHammarö kommunKarlstads kommunKenth CarlssonKristdemokraternaMiljöpartietSocialdemokraternaVänsterpartiet