Sedan 2016 pågår projektet Näktergalen där studenter vid Karlstads universitet fungerar som mentorer för sjundeklassarna på Frödingskolan.
Ett mål är att få ungdomarna att plugga vidare på universitetet.
– Projektet betyder jättemycket för vår skola.
Frödingskolans rektor Kristin Andersson är väldigt nöjd med Näktergalen där hittills 214 elever fördelade på sjuor vid Frödingskolan och åttor vid Vålbergsskolan har deltagit tillsammans med 72 studenter från Karlstads universitet.
De har varit mentorer för ungdomarna, träffat dem återkommande, genomfört olika aktiviteter tillsammans och pratat om allt mellan himmel och jord.
Får vidga sina vyer
– Vi vill att ungdomarna på det här sättet ska vidga sina vyer, bli intresserade av nya saker, vilja plugga vidare och om några år även läsa hos oss på universitetet, säger Näktergalens projektledare Petra Johansson vid Karlstads universitet.
– Varje student är mentor för två, tre elever som de träffar åtta-tio gånger under ett läsår och vi ser att studenterna gör skillnad.
– De fungerar verkligen som förebilder. Samtidigt lär sig eleverna att känna klasskompisar utanför skoltid. Både elevernas och mentorernas självförtroende och självkänsla växer växer tack vare projektet fortsätter hon.
"Eleverna blommar upp"
– Ja, och många elever hos oss blommar upp när de får en chans att träffa de här mentorerna, säger Kristin Andersson.
– De får andra ingångar till framtiden och fler valmöjligheter. Projektet betyder jättemycket för vår skola,
Årets omgång av Näktergalen inleds i oktober där cirka 30 mentorer och totalt 90 elever från de tre skolorna deltar. Nytt för i år är att även på sexor vid Fredricelundsskolan kommer att vara med.
– Intresset för att delta är väldigt stort bland våra elever i sjuan. Fler än hälften av dem vill vara med i Näktergalen, säger Kristin Andersson.
Många vill delta
Även bland studenterna är det många som vill medverka. I fjol hade man över 50 stycken som anmälde sig.
– De tycker också att projektet är bra. De växer som individer och kan förbättra sina egenskaper som ledare.
– Det första vi gör är att bjuda in alla i olika grupper till "Ägget" i teknikhuset på universitetet på något som vi kallar rymdresan.
– Då berättar forskaren Susanne Walan om rymden och jag förklarar hur projektet fungerar, säger Petra Johansson.
I många länder
Näktergalen startades vid Malmö högskola 1997 och har sedan spridit sig i Sverige och vidare ut i övriga Europa.
I Karlstad är projektet ett samarbete mellan Karlstads universitet, Karlstads kommun och de tre skolorna.
Här är de tidigare artiklarna i serien Kronoparken 50 år.
Allas trädgård – en ny och uppskattad mötesplats på Kronoparken80-årige Elon vill att polisen återvänder till Kronoparken50 år sedan de första flyttade in på KronoparkenStudenternas väg från "Älgpasset" till campusHemlig studentfest, kända kriminella – NWT följde med polisen på KronoparkenFullt med nya bostäder och butiker planeras i Kronoparkens centrumNya allaktivitetshuset blir ett lyft för centrum