Nya allaktivitetshuset blir ett lyft för centrum

Publicerad:
Det nya allaktivitetshuset i Kronoparkens centrum blir ett viktigt tillskott för stadsdelen konstaterar Janne Johansson, verksamhetschef för kultur- och fritidsavdelningen på Kronoparken, fritidsledaren Ewa Houtwedt, biblioteksassistenten Ewalena Eriksson och projektledaren Jonas Haglund. Foto: Lisa Olaison

I januari invigs det nya allaktivitetshuset i Kronoparkens centrum. Det kommer bland annat innehålla bibliotek, fritidsgård, samlingslokaler, kafé, skaparverkstad och musikstudio.

– Detta blir en mötesplats för stadsdelen som är väldigt efterlängtad.

Det säger Janne Johansson, verksamhetschef för kultur- och fritidsavdelningen på Kronoparken.

Alldeles intill Frödingskolan och Fröding arena där det tidigare var en liten skogsdunge reser sig nu en pampig byggnad med utstickande väggar.

Det nya allaktivitetshuset är Karlstads kommuns största satsning på Kronoparken på väldigt många år.

– Detta är en riktad satsning som ska stärka Kronoparken som stadsdel och vi är övertygade om att det här kommer att bli någonting väldigt positivt, säger Janne Johansson.

Bara månader kvar

Bygget inleddes i maj 2019 och nu återstår bara några månaders arbete innan allaktivitetshuset kan tas i bruk.

– Slutbesiktning ska göras i november och vi planerar för en invigning i januari. Projektet har löpt på väldigt bra trots corona.

– Investeringsramen ligger på 53 miljoner kronor och vi har goda förhoppningar att hålla oss under den summan, säger projektledaren Jonas Haglund på kommunens fastighetsavdelning.

Lokalerna kommer bland annat innehålla bibliotek, fritidsgård, samlingslokaler, kafé, skaparverkstad och musikstudio, berättar Janne Johansson. I januari blir det invigning.
Lokalerna kommer bland annat innehålla bibliotek, fritidsgård, samlingslokaler, kafé, skaparverkstad och musikstudio, berättar Janne Johansson. I januari blir det invigning. Foto: Lisa Olaison

Allaktivitetshuset är en plats som kommer att sjuda av liv. Hit flyttar biblioteket och fritidsgården och här blir det plats för ett stort antal andra verksamheter.

– Ja, här får en stor samlingslokal med plats för 150 personer där man bland annat via scenmoduler, ljud och ljus kan anordna konserter och andra uppträdanden.

– I en annan del av huset blir det en mindre scen där publiken, 40 personer, sitter som i en amfiteater.

Kafé och studio

– Det finns även ytterligare en mindre scenyta och i lokalerna blir det dessutom ett kafé, en skaparverkstad, en påkostad musikstudio och flera möteslokaler som bland annat föreningar och studieförbund kan hyra, säger Jonas Haglund.

Allt detta är något som han anser blir ett lyft för Kronoparken. Janne Johansson håller med.

– Detta blir en väldigt flexibel mötesplats för stadsdelen som är väldigt efterlängtad. En plats där många människor kan träffas över åldersgränser och ursprung.

Varför har inte den här mötesplatsen byggts för länge sedan på Kronoparken som ju är Karlstads största stadsdel?

– Bra fråga. Planerna har funnits i många år, närmare tio år, men de har tagit sin tid. Därför är vi väldigt glada att det snart är dags för invigning, säger Janne Johansson.

Fritidsledaren Ewa Houtwedt ser verkligen fram emot flytten av fritidsgården till de nya lokalerna.

– Det kommer att bli väldigt stor skillnad för oss. Sedan den gamla fritidsgården stängde för ett par år sedan finns vi i Fröding arenas foajé och det är inga stora ytor.

– Snart får vi betydligt bättre plats. Och ungdomarna är jättenyfikna på hur det blir i allaktivitetshuset, säger hon.

Lättare att nå ut

Även biblioteksassistenten Ewalena Eriksson ser stora fördelar med de nya lokalerna.

– Där blir det lättare att även nå ut till fler grupper i samhället och vi hoppas också kunna ha lördagsöppet och kommer att utöka med en tjänst till.

Allaktivitetshuset som ännu inte har fått något namn blir 1 500 kvadratmeter stort får en färgstark inredning och tre konstverk på temat språk, bland annat händer formade som siluetter som skapats av elever vid Kronoparksskolan.

Fritidsbanken kommer efter Allaktivitetshuset invigning ta över bibliotekets lokaler och får därmed betydligt större ytor och en mycket mer central placering än i dag.

Nova Wennerström, Shanaz Syndy, Gaelle Kabila och Tuela Baiâo väntar med spänning på att deras fritidsgård ska flytta in i nya lokaler i allaktivitetshuset.
Nova Wennerström, Shanaz Syndy, Gaelle Kabila och Tuela Baiâo väntar med spänning på att deras fritidsgård ska flytta in i nya lokaler i allaktivitetshuset. Foto: Helena Karlsson

NWT träffar fyra tolvåriga tjejer på fritidsgården som alla väntar på att den ska få nya lokaler i det nya allaktivitetshuset. Nova Wennerström, Shanaz Syndy, Gaelle Kabila och Tueya Baiâo som går i sexan på Frödingskolan ser verkligen fram emot allt nytt som kommer att finnas där.

– Det ska bli jättespännande att få komma in i det nya huset. Här saknar jag sköna soffor att sitta i och ett biljardbord och hårvårdsgrejer, säger Nova Wennerström.

– Och någonstans att måla och kunna dansa, säger Gaelle Kabila och Tueya Baiâo.

– Och sällskapsspel, säger Shanaz Syndy.

Önskar fler butiker

Allt det där kommer det finnas möjlighet till i det nya huset, säger fritidsledaren Ewa Houtwedt.

– Ja, det blir fantastiskt. Ungdomarna får verkligen chansen att göra så mycket fler saker i våra nya lokaler än nu när vi håller till i foajén till Fröding arena.

Tjejerna hoppas också på att det ska hända saker med området runt Kronoparkens centrum.

– Skolgården på Frödingskolan är tråkig och bör förbättras och så vill jag att det ska bli fler butiker nere i centrum. Kanske någon mer mataffär och gärna McDonalds, säger Nova Wennerström.

Här är de tidigare artiklarna i serien Kronoparken 50 år.

Allas trädgård – en ny och uppskattad mötesplats på Kronoparken80-årige Elon vill att polisen återvänder till Kronoparken50 år sedan de första flyttade in på KronoparkenStudenternas väg från "Älgpasset" till campusHemlig studentfest, kända kriminella – NWT följde med polisen på KronoparkenFullt med nya bostäder och butiker planeras i Kronoparkens centrum

Artikeltaggar

Bostad och byggenFrödingskolanJanne JohanssonJonas HaglundKarlstads kommunKronoparken 50 årKronoparkens centrum

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare