Hoppa till huvudinnehållet

Äventyraren Linda: "Då var jag glad att jag inte såg någon björn, men det hade varit häftigt också"

Publicerad:
Under gymnasietiden i Karlstad pluggade Linda Åkerberg media och fick upp ögonen för fotografering. Efter studenten flyttade hon till Stockholm och började jobba som fotoassistent. Numera lever hon sin dröm – som frilansande äventyrare med världen som arbetsplats.
Under gymnasietiden i Karlstad pluggade Linda Åkerberg media och fick upp ögonen för fotografering. Efter studenten flyttade hon till Stockholm och började jobba som fotoassistent. Numera lever hon sin dröm – som frilansande äventyrare med världen som arbetsplats. Foto: Linda Åkerberg

Hon har vandrat den 428 mil långa Pacific Crest Trail-leden genom USA, bestigit Kilimanjaro i Tanzania och tagit sig genom Sveriges 25 landskap till fots, med cykel och kajak.

– Just nu skriver jag ett blogginlägg om Värmland från mitt äventyr förra sommaren, säger Karlstadsbördiga frilansfotografen Linda Åkerberg.

För bara några år sedan innebar "uteliv" sena krognätter för Linda Åkerberg – natur och friluftsliv hade aldrig intresserat henne speciellt mycket.

– Jag jobbade som musikfotograf och jobbade väldigt mycket på festivaler runt om i Sverige. 2011 köpte jag en van, som jag flyttade in i stället för att pendla fram och tillbaks från Stockholm. Då fick jag upp ögonen för att leva nära naturen och framför allt leva lite mer minimalistiskt och ha det ganska enkelt, säger Linda Åkerberg.

Linda Åkerberg blickar ut över norra Kalifornien på PCT-leden.
Linda Åkerberg blickar ut över norra Kalifornien på PCT-leden. Foto: Linda Åkerberg

Ett omvälvande livsval

2015 kom ett livsavgörande ögonblick. Linda såg trailern till filmen "Wild" med Reese Witherspoon i huvudrollen och blev helt tagen.

– Jag såg trailern om och om igen. Jag bara måste göra det här, tänkte jag. Vilket sedan ledde till att jag också vandrade Pacific Crest Trail-leden genom USA, som filmen utspelar sig till stora delar på.

PCT-leden sträcker sig från Mexikos gräns i söder till gränsen mot Kanada i norr, bland annat via bergskedjorna Sierra Nevada och Cascades.

– Det var fantastiskt och tufft på många sätt. Och så här i efterhand det bästa jag har gjort! Att spendera så mycket tid med sig själv utan en massa saker runtomkring får en att verkligen reflektera över sitt liv och hur man vill leva. Man blir trygg och stärkt i sig själv. Det spelar ingen roll när man är ute vad någon tycker om en. Där får man gå sin egen väg.

"Det var fantastiskt och tufft på många sätt. Och så här i efterhand det bästa jag har gjort", säger Linda om Pacific Crest Trail-leden genom USA som hon vandrade 2016.
"Det var fantastiskt och tufft på många sätt. Och så här i efterhand det bästa jag har gjort", säger Linda om Pacific Crest Trail-leden genom USA som hon vandrade 2016. Foto: Linda Åkerberg

Vill inspirera andra

Som kvinnlig äventyrare får hon ofta frågan om varifrån hon får modet att ge sig ut på egen hand i vildmarken.

– Mod handlar om att utsätta sig för något man är rädd för, men jag tycker mest att det har varit spännande. Jag kan råda mig själv. Det är väldigt sällan man frågar en man om det är läskigt att vandra. Jag tror att det har att göra med hur vi växer upp och hur vi lär kvinnor att vara rädda och skydda sig ifrån situationer i stället för att kunna ta hand om situationer som man hamnar i. Jag är uppvuxen i ett hem med en väldigt handlingskraftig mamma, som har varit väldigt händig och tagit i. Dessutom tror jag mycket kommer från att jag red när jag var liten. Där fick man lära sig att ta i, sköta om och inte vara rädd för lite knuffar här och var.

Hon vill uppmuntra andra att våga ta steget och göra det just de drömmer om.

– På Instagram har jag 11 400 följare; många av dem är tjejer. Det känns kul att kunna inspirera fler.

När Linda såg trailern till filmen "Wild" bestämde hon sig för att vandra PCT-leden i USA på egen hand.
När Linda såg trailern till filmen "Wild" bestämde hon sig för att vandra PCT-leden i USA på egen hand. Foto: Linda Åkerberg

Vad gillar du mest – vandra, cykla, klättra eller paddla kajak?

– Vandring. Jag är ju fotograf och älskar att fota både i mitt jobb och privat så att du är mer fri att göra det när du vandrar eftersom du har händerna fria. Men också att det är en så pass långsam rörelse.

"Sover helst i hängmatta"

Linda Åkerberg försöker packa ryggsäcken så lätt det går på sina äventyr.

– Det blir väldigt mycket enklare och behagligare att ta sig fram då. Om jag vandrar i trakter av skog så sover jag helst i hängmatta. Om man ska upp i fjällen så är det lite mer väderkänsligt och brist på träd så då är det bättre att ha med sig ett stabilare tält.

Förra sommaren började Linda Åkerberg sova i hängmatta och fick blodad tand.
Förra sommaren började Linda Åkerberg sova i hängmatta och fick blodad tand. Foto: Linda Åkerberg

Hur viktig är maten?

– Om jag är ute en dagstur tar jag gärna med mig lite extra så att man kan grilla och göra gott. Men om jag är ute på en långvandring är maten mer som en energikälla än något kulinariskt, makalöst fenomen.

Hon är noga med att bara lämna fotspår efter sig i vildmarken.

– Jag är ambassadör för Håll Sverige rent och tycker att det är självklart att det man tar med sig ut tar man med sig hem.

Hur vältränad behöver du vara inför en vandring?

– Det är alltid bra med en bra grundkondition. Förra sommaren var jag absolut inte ett dugg tränad när jag satte i gång. Då handlar det om att ta det lugnt och försiktigt och inte pressa sig och gå ut för hårt utan göra kortare etapper i början och låta resan vara en del av träningen. Och framför allt lägga in vilodagar så att man låter kroppen återhämta sig.

I Värmland passade Linda Åkerberg på att lära sig att bygga flotte inför en tur på Klarälven.
I Värmland passade Linda Åkerberg på att lära sig att bygga flotte inför en tur på Klarälven. Foto: Linda Åkerberg

Skriver bok under pandemin

Förra sommarens äventyr startade i Smygehuk i söder och avslutades i Treriksröset i norr. Som första svensk tog Linda Åkerberg sig 485 mil genom landets 25 landskap till fots, med cykel och kajak – och blev utsedd till 2019 års kvinnliga äventyrare.

Vad gör du nu hemma i Stockholm?

– Jag håller på med en bloggserie från mitt äventyr förra sommaren och skriver en bok, som handlar om min resa genom Sverige och om landet Sveriges resa ur ett natur- och kulturhistoriskt perspektiv. Det kommer också vara tips på vad man kan göra runt om i landet. För mig passar det ganska bra att vara på hemmaplan nu. Det är lite svårt att planera längre grejer när man inte riktigt vet hur det utvecklar sig med corona.

När är boken tänkt att publiceras?

– Våren eller sommaren 2021.

Var det någon speciell plats som etsade sig fast hos dig?

– Området Laponia i Lappland. Det var fantastiskt mäktigt när jag tog mig igenom där för ganska exakt ett år sedan. Dalarna nästan brinner av alla färger, som fjällbjörkarna har när de byter färg på löven, i kontrast mot topparna som börjar pudras med nysnö. Det var en fantastisk sträcka.

Som första svensk tog Linda Åkerberg sig 485 mil genom landets 25 landskap till fots, med cykel och kajak – och blev utsedd till 2019 års kvinnliga äventyrare.
Som första svensk tog Linda Åkerberg sig 485 mil genom landets 25 landskap till fots, med cykel och kajak – och blev utsedd till 2019 års kvinnliga äventyrare. Foto: Tony Öien

Björnspår i vildmarken

I naturreservatet Rogen i Härjedalen upptäckte hon färska björnspår.

– Då var jag glad att jag inte såg någon björn, men det hade varit häftigt också.

Vad skulle du göra om du stöter på en björn?

– Det handlar mycket om att inte stöta på en björn när du rör dig i björnområden. Går man i sällskap så kan man se till att prata. Man kan sjunga och prata för sig själv också om man känner sig lite nervös. Oftast sticker en björn om den noterar att du är där. Djur i sig är ju inte farliga förutom om de känner sig hotade på något sätt. Därför ska man notera att de finns så att man inte skrämmer dem eller så..

Linda vandrar helst, men tar sig också fram genom att cykla eller paddla kajak på sina äventyr.
Linda vandrar helst, men tar sig också fram genom att cykla eller paddla kajak på sina äventyr. Foto: Linda Åkerberg

Artikeltaggar

ÄventyrHelgLinda ÅkerbergPacific Crest Trail-ledenStockholmVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.