Hoppa till huvudinnehållet

Varför satsa på centralsjukhuset?

Publicerad:
Att ta tillvara det värmländska näringslivets kunnande i ombyggnationen av CSK bidrar också till fler arbetstillfällen, skriver Fredrik Larsson med flera.
Att ta tillvara det värmländska näringslivets kunnande i ombyggnationen av CSK bidrar också till fler arbetstillfällen, skriver Fredrik Larsson med flera. Foto: Helena Karlsson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Att samla den bästa kompetensen och utrustningen i moderna och smart utformade lokaler är viktigt för att också klara den bästa vården i Värmland i övrigt, skriver Fredrik Larsson med flera.

Region Värmland bildades för snart två år sedan. Landstinget, kommunalförbundet Region Värmland, Värmlandstrafik och Karlstadsbuss bildade en organisation med ett samlat ansvar för hälso- och sjukvård, länets utveckling, kultur och kollektivtrafik. Med den reformen fick alla regioner i Sverige samma ansvar och benämningen landsting fasas nu ut.

För oss i Värmlandssamverkan, sex partier som tillsammans styr det politiska arbetet i Region Värmland, är det tydligt att alla våra ansvarsområden är beroende av varandra. Hälso- och sjukvård med hög kvalitet och tillgänglighet i hela Värmland är nödvändigt för att människor ska vilja bo, leva och verka överallt. Det är en förutsättning för att näringslivet ska vilja investera och satsa, för att människor i hela Värmland tillsammans ska kunna bidra till ett län som blomstrar och utvecklas.

Ett Värmland som är attraktivt, där det är lätt att förflytta sig, där människor kan utbilda sig genom hela livet, där kulturliv och föreningsliv har kraft och där så många som möjligt mår bra i kropp och själ ger i sin tur hälso- och sjukvården bättre förutsättningar att klara sitt uppdrag.

Så skriver du en debattartikel

En snabb medicinsk och teknisk utveckling har förändrat vårdens förutsättningar. För oss är det självklart att den vård man behöver ofta ska finnas nära i hela Värmland, t ex på alla våra vårdcentraler. Med den digitala utvecklingen kan den allt oftare också ske hemma vid köksbordet. Men, när det värsta händer, om någon blir drabbad av svår sjukdom eller olycka, ska ambulans eller helikopter snabbt kunna ta alla värmlänningar till den absolut bästa sjukvården i Värmland eller en annan del av landet.

Beslutet att bygga om och till Centralsjukhuset i Karlstad, CSK, är en del av den utvecklingen. Att samla den bästa kompetensen och utrustningen i moderna och smart utformade lokaler är viktigt för att också klara den bästa vården i Värmland i övrigt. Sjukhusen i Arvika och Torsby, närvårdsplatserna i Säffle och Kristinehamn och alla andra vårdinrättningar är en del av helheten för att få rätt vård på rätt nivå med bästa kvalitet och tillgänglighet. Kontinuerliga satsningar på utveckling och ombyggnationer kommer göras i hela Värmland.

För oss är det också viktigt att vi tar tillvara all den kompetens som finns i näringsliv och forskning i vårt län när det gäller att bygga hållbart. Vi har råvaran trä i hela Värmland, utvecklingen av nya metoder att använda skogens produkter i byggnationer sker i stor utsträckning här. Detsamma gäller forskning och innovationer kring hållbara energisystem. Därför drev vi igenom i beslutet att om- och tillbyggnationen av CSK på ett tydligt sätt genomförs ur ett långsiktigt hållbarhetsperspektiv vad gäller val av byggnadsmaterial, energiförsörjning samt inre och yttre miljöer. Att ta tillvara det värmländska näringslivets kunnande i ombyggnationen av CSK bidrar också till fler arbetstillfällen, något som är extra viktigt i den ekonomiska kris som följt av coronapandemin.

Vi i Värmlandssamverkan tycker det är bra att Region Värmland fått ett bredare uppdrag. De ger oss en bättre förutsättning att ta ett samlat ansvar och bidra till värmlänningarnas bästa i hela Värmland.

Värmlandssamverkan

Fredrik Larsson (M)

Regionråd

Stina Höök (M)

Regionråd

Ola Persson (C)

Regionråd

Marianne Utterdahl (SiV)

Regionråd

Elisabeth Kihlström (KD)

Regionråd

Eva Julin Dombrowe (L)

Regionråd

Jesper Johansson (MP)

Regionråd

Artikeltaggar

Arvika sjukhusCentralsjukhuset i KarlstadCoronavirusetDebattElisabeth KihlströmEva Julin DombroweFredrik LarssonKarlstadsbussLandstingetMarianne UtterdahlOla PerssonRegion VärmlandSjukvårdStina HöökTorsby sjukhusVärmlandssamverkanVärmlandstrafik