• idag
  26 okt
  10°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  27 okt
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  28 okt
  11°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   1.9 mm
 • torsdag
  29 okt
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  30 okt
  10°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Skruva ned

Ledare
PUBLICERAD:
Var tystare.
Foto: Ida Myrin

Det var ingen hejd på kritiken mot inrikesminister Mikael Damberg (S) efter att han förra fredagen besökte Arvika för att bilda sig en uppfattning om det omfattande problemet med bilar som stör med hög musik. Hur kan han bry sig om sådana struntsaker när vi har skjutningar och gängkriminalitet, raljerades det på sociala medier. Det ena behöver dock inte utesluta det andra.

Reaktionerna visar på en beklagansvärd brist på förståelse för hur det faktiskt kan vara att leva utanför de stora städerna. För problemet med störande hög musik under nätterna är högst reellt på alltför många håll i Värmland och på andra platser i landet. Det skapar otrygghet, busliv och kan dra ned hela samhället när vanliga människor ideligen kränks så att glasrutorna skallrar i deras vardag.

Därför är det utmärkt att Damberg tar till sig av problematiken, och han säger också att vi nog måste skärpa lagar och regler så att det går att komma åt de motorburna marodörerna. Initiativet är också tvärpolitiskt. Arvikariksdagsmannen Pål Jonson (M) har ställt frågor till ministern i riksdagen, och några värmländska S-kommunalråd hade nyligen ett möte med Damberg där de lade fram sin syn på saken. Nu gäller det bara att det faktiskt blir verkstad av det här också.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.