Råd i konflikt

Ledare
PUBLICERAD:
Nyblivna kommunalrådet Kristina Lundberg (C).
Foto: Bengt Krönström

Det har inte börjat så bra för Sunnes nya kommunalråd Kristina Lundberg (C), som tidigare var näringslivschef i kommunen. Inte nog med att kommunchefen Torbjörn Dybeck slutade strax innan hennes tillträde, nu har också det kommunala fastighetsbolagets vd Anders Svensson sagt upp sig efter en förtroendekonflikt med Lundberg.

Det var när hon medvetet gick över huvudet på Svensson och träffade representanter för ett städbolag som Sunne Fastighets AB kritiserat som klyftan uppstod. Det är ju faktiskt en misstroendeförklaring mot både vd och styrelse, som också oppositionsrådet Henrik Frykberger (M) påpekar. Att hon inte tog till sig av invändningarna och ställde in mötet kan antingen tolkas som att hon ville söka konflikt, eller att hon helt enkelt inte begrep bättre.

Frågan är vilket av alternativen som i så fall är värst. I alla händelser tyder detta på ett agerande som riskerar att följas av flera liknande, och en höjd intern konfliktnivå är knappast något Sunne kommun behöver. Från att en gång ha varit en föregångskommun i Värmland så har man på senare år halkat efter. Ett annat tecken på det är raset i rankningen av företagsklimat, som av en händelse inträffade när Lundberg var chef för näringslivsenheten.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.