Hoppa till huvudinnehållet

"Stockholm ger mest tyngd åt nytt museum"

Publicerad:
Stockhol
m bör bli platsen för ett nytt Förintelsemuseum, hävdar företrädare för den blågröna majoriteten i Stockholms stad.
Stockhol m bör bli platsen för ett nytt Förintelsemuseum, hävdar företrädare för den blågröna majoriteten i Stockholms stad. Foto: Erik Simander/TT

Karlstad - och fler därtill - vill ha det nya Förintelsemuseet. I huvudstaden är de styrande dock ense: "Museet bör förläggas i Sveriges huvudstad för att ge museet den tyngd som minnet av Förintelsen förtjänar" skriver den blågröna majoriteten.

Regeringen förbereder arbetet för att inrätta ett museum om Förintelsen och många kommunrepresentanter känner sig kallade att försöka få ta hand om museet.

I ett brev till kulturminister Amanda Lind hävdar nu en rad representanter för Stockholms stad, att just Stockholm är bästa platsen för ett Förintelsemuseum.

"Ger tyngd"

– Att förlägga museet i Sveriges huvudstad ger museet den tyngd som minnet av Förintelsen förtjänar, skriver de och framhåller att det finns många lämpliga lokaler.

De anser även att Stockholm har en fördel genom sitt geografiska läge.

– Museets placering är också central för att kunskapen ska nå ut i en så stor utsträckning som möjligt. Bäst förutsättningar för det finns i Stockholm. Om människor från hela Sverige, från Norrland likväl som från Skåne, ska kunna besöka Förintelsemuseet så krävs en geografiskt central placering.

Brevet är undertecknat av kulturborgarråd Jonas Naddebo (C) och gruppledarna för de styrande partierna i Stockholm Anna König Jerlmyr (M), Jan Jönsson (L), Daniel Helldén (MP), Karin Ernlund (C) och Erik Slottner (KD).

Artikeltaggar

Amanda LindAnna König JerlmyrDaniel HelldénErik SlottnerFörintelsenKarlstadMuseumNöje/KulturNyheterPolitikStockholm

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.