Hoppa till huvudinnehållet

Kriteriefavoriten kommer från Kil

Publicerad:
 Björn Goop, San Moteur, Håkan Arvidsson och Jessica Jonsson efter vinsten i försöket till Kriteriet.
Björn Goop, San Moteur, Håkan Arvidsson och Jessica Jonsson efter vinsten i försöket till Kriteriet. Foto: MALIN HEIDENBERG

År 2017 födde Håkan Arvidsson upp fem hästar.

När Svenskt-Travkriterium och Svenskt Trav-Oaks körs på Solvalla under lördagen är två av dem med och San Moteur är favorit i det förstnämnda loppet.

– Jag vet hur svårt det är att vinna Kriteriet, men i år finns faktiskt chansen om det inte strular, säger Arvidsson.

Håkan Arvidsson är morbror till Björn Goop och framgångarna genom åren är många.

En av stjärnhästarna som familjen har haft är Tiba Lavec som 1994 vann Breeders´ Crown-finalen i Halmstad med Håkans pappa Berndt I Arvidsson i sulkyn.

Tiba Lavec finns med i stammen hos San Moteur då hon är mormors mor till honom och det är Arvidssonskt blod rakt igenom.

– Det betyder faktiskt jättemycket att hon är med i stammen. Vi har avlat i flera generationer och hon har bland annat lämnat Psycho som tävlade framgångsrikt, berättar Håkan.

San Moteur har gjort fem starter i karriären och han har hittills inte varit i närheten av en förlust. Kriterieförsöket den 11 september var lite av ett elddop, men efter att Björn Goop tidigt kört fram till utvändigt om ledaren så lämnade San Moteur konkurrenterna till slut.

Att det här handlade om en stor talang stod klart tidigt.

– San Moteur har gjort allt rätt hela tiden och jag kände att han var något extra i träningen utan att han testades något speciellt. Han gjorde allt så himla lätt så jag sa faktiskt tidigt att San Moteur kommer att bli något alldeles extra, säger Arvidsson.

Ödmjuk inför loppet

Nu har han favoriten i Svenskt-Travkriterium och det ser han positivt på, men också med en rejäl portion ödmjukhet.

– Jag har hellre favoriten än en häst som är rankad sist i loppet. Men jag är jättenöjd om San Moteur är bland de tre främsta för jag vet hur svårt det är att vinna Kriteriet, men i år finns faktiskt chansen om det inte strular.

Som vanligt i de här sammanhangen är det hård konkurrens och precis som V75-spelarna tycker Håkan att de värsta motståndarna på förhand är Brambling, Önas Prince och den i Bengtsfors ägde Head Run.

– Det är positionerna som kommer att avgöra. Björn har sagt att San Moteur har gått i mål med gott om krafter kvar i alla lopp och det är ganska otroligt att man kan göra det ända fram till en final i Kriteriet.

Snabb och stark

Vad är det då som gör San Moteur till den undantagshäst som han uppenbart är.

– Vi tycker själva att han är komplett. Han är väldigt snabb i benen och han har även styrkan. Vi har kört med en tung balans i loppen och det har inte funnits någon anledning att ändra på det när det har fungerat så bra. Nu kommer han att gå barfota bak och med en lättare skor fram vilket Björn tror kommer att bli en växel till.

Hittills har Björn Goop kört i samtliga lopp men nu är han avstängd och det är Per Lennartsson som kommer att köra San Moteur.

– Det är tråkigt att Björn inte får köra då han känner hästen utan- och innantill, men vi vet förutsättningarna. Jag valde Per Lennartsson då han är en lugn och sansad kusk som inte förivrar sig.

Det är få förunnat att ha chansen att vinna Svenskt Trav-Kriterium. Förutom evig ära och berömmelse är det 4 000 000 kronor som väntar på vinnaren då samtliga hästar i loppet är med i premiechansen och får dubbla förstapriset.

Det är alltid en anspänning för en ägare att se ett lopp från sidan och nu är det en nivå till.

– Det är hemskt. Jag försöker att hitta en plats där jag får stå själv och i coronatider är det ganska lätt att hålla sig undan. Det är väldigt nervöst, så enkelt är det.

I Svenskt Trav-Oaks har Håkan med Circus, som precis som San Moteur har Jessica Jonsson som skötare.

– Circus har varit mer komplicerad än San Moteur fram till finalen men har jättehög kapacitet. Klaffar det med ett högt tempo kan hon få med sig en bra slant. Är hon trea till sexa har hon gjort det kanonbra!

Stall Goop har även med Eagle Eye Sherry, uppfödd av Håkans syster Annika Goop, och Wallawalla Broline i Oaks.

V75 i sista stund

Artikeltaggar

Björn GoopHåkan ArvidssonKilSvenskt Trav-KriteriumTravV75

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.