En kraftfull grön återstart av Sverige

Debatt | Coronaviruset
PUBLICERAD:
STOCKHOLM 20200921Finansminister Magdalena Andersson (S) presentarar budgetpropositionen för 2021 i Rosenbad i Stockholm.Foto: Jessica Gow / TT kod 10070
Foto: Jessica Gow/TT
Nu följer vi upp vårens historiska krispaket med en kraftfull budget för att jobba Sverige ur krisen. Vi ska inte tillbaka till det Sverige som var innan krisen – vi ska bygga något bättre, skriver Magdalena Andersson med flera.

Jobben är grunden för all politik vi socialdemokrater vill bedriva, vare sig det handlar om bättre sjukvård och äldreomsorg, fler poliser eller snabbare klimatomställning. Nu ska vi genomföra en kraftfull grön återstart av svensk ekonomi för att jobba Sverige ur krisen.

Hela samhället har kraftsamlat för att begränsa coronavirusets spridning. Trots detta har pandemin drabbat Sverige hårt. I Sverige och våra viktigaste exportländer stiger arbetslösheten. Det är ett samhällsproblem som angår oss alla. Tillåter vi arbetslösheten att bita sig fast riskerar vi vår gemensamma välfärd. Nu följer vi upp vårens historiska krispaket med en kraftfull budget för att jobba Sverige ur krisen. Vi ska inte tillbaka till det Sverige som var innan krisen – vi ska bygga något bättre.

Trots historiska krisåtgärder som korttidspermitteringarna har många blivit av med jobbet. Nu förlänger vi förbättringen av a-kassan och skapar nya möjligheter att ställa om till nästa jobb. Samtidigt genomför vi kraftfulla investeringar för att de nya jobben ska växa fram. Nästa år bidrar regeringens politik till 75 000 nya jobb i Sverige.

Vi investerar i en kraftfull grön återstart av ekonomin. Industrins omställning snabbas på och klimatklivet förstärks och förlängs. Vi ökar investeringsstödet för energieffektiva hyresrätter och studentbostäder med rimliga hyror samtidigt som vi skjuter till medel för att energieffektivisera och rusta upp flerbostadshus.

Investeringar i välfärden gör Sverige tryggare och skapar jobb. För Värmland innebär regeringens tillskott 273,6 miljoner kronor mer för att hindra uppsägningar i välfärden inom kommun och region. 109,4 miljoner tillförs Region Värmland för att beta av vårdskulden. Samtidigt stärkts förlossningsvården.

Alla ska kunna se fram emot en trygg ålderdom. Värmlands kommuner får 131,8 miljoner för fler kunniga medarbetare och bättre arbetsmiljö i äldreomsorgen. För att fler ska utbilda sig till undersköterska eller vårdbiträde utökas äldreomsorgslyftet. I Värmland får 65 277 pensionärer mer pengar i plånboken med höjda pensioner och sänkt skatt.

Under de goda åren har vi sparat i ladorna och rustat Sverige. Nu ska styrkan i svensk ekonomi komma hela Sverige till del med investeringar i framtidens jobb och ett starkare samhälle för alla.

Magdalena Andersson (S)

Finansminister

Lars Mejern Larsson (S)

Riksdagsledamot

Gunilla Svantorp (S)

Riksdagsledamot

Mikael Dahlqvist (S)

Riksdagsledamot

Investeringar i välfärden gör Sverige tryggare och skapar jobb. För Värmland innebär regeringens tillskott 273,6 miljoner kronor mer för att hindra uppsägningar i välfärden inom kommun och region, skriver Magdalena Andersson med flera.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.