Tid på börsen är mycket viktigare än tajming

Krönikor
PUBLICERAD:
Maria Landeborn
Efter vårens kraftiga börsras har aktiemarknaden på bara sex månader hämtat in hela nedgången. Såväl globalt som i USA har index noterat nya rekordnivåer efter sommaren.

Samtidigt finns det fortfarande gott om risker i världsekonomin. Coronapandemin är långt ifrån över, handelskonflikten mellan USA och Kina lever vidare och i höst väntar såväl ett presidentval i USA som Brexit. Bör man avvakta med att placera nya pengar tills osäkerheten minskat?

Det korta svaret är nej. Det kommer alltid att finnas faktorer som gör att framtiden är osäker, det enda som varierar är vilka faktorer det är. Dessutom finns det alltid en anledning att skjuta upp ett investeringsbeslut – antingen har börsen utvecklats svagt, vilket gör att man kan fundera på om den ska gå ner mer. Eller också har den gått starkt, och frågan är om den gått för starkt? Kanske blir det billigare i morgon, om en vecka eller en månad. Rädslan för dålig tajming kan vara förlamande och resultera i att sparpengarna blir stående på ett konto utan ränta.

Men i ett långsiktigt sparande spelar bra eller dålig tajming faktiskt mycket liten roll för avkastningen. Låt mig ge ett exempel. Antag att du de senaste 25 åren, en gång per år hade investerat 10 000 kronor i ett globalt aktieindex, totalt alltså 250 000 kronor. Hur stor roll hade tajming spelat för hur mycket din portfölj var värd idag?

Vi börjar med drömscenariot. Om du hade haft perfekt tajming och varje år lyckats köpa på den absolut lägsta nivån så hade din portfölj idag varit värd över 1 067 000 kronor. En väldigt fin avkastning, men det är ju inte så konstigt med tanke på att du lyckats pricka botten varje år! Nu antar vi istället att du haft fullständigt usel tajming och köpt vid den sämsta möjliga tidpunkten varje år, alltså den dag börsen stod på toppen. Hade det inneburit en katastrof för din avkastning? Svaret är ett rungande nej. Ditt sparkapital hade ändå vuxit till drygt 850 000 kronor.

Det mest sannolika är dock att du varken hade lyckats tajma toppen eller botten varje år, utan att du hade köpt vid en viss tidpunkt och att det ibland var på en lite högre nivå, och ibland en lite lägre. Om vi antar att du helt enkelt hade och investerat dina 10 000 kronor den första handelsdagen varje kalenderår, så hade din portfölj vuxit till 981 000 kronor – alltså bara 8 procent mindre än om du alltid hade tajmat marknaden perfekt.

Tiden du är investerad på börsen spelar alltså mycket större roll än att du har bra tajming – åtminstone så länge du sparar regelbundet och inte bara gör ett enda köp. Om du är långsiktigt finns därför ingen anledning att vänta till i morgon och hoppas på det bästa. Det är betydligt viktigare att du kommer igång idag, och sedan fortsätter att spara regelbundet år efter år, eller månad efter månad.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.