Replik: Inte vårt ansvar att stödja krisande företag

Debatt
PUBLICERAD:
Vi står fast vi att LO-förbundens medlemmar förtjänar högre löner, skriver Susanna Gideonsson (bilden) och Per Lilja.
Foto: Anders Wiklund/TT
Men det är inte arbetstagarnas uppgift att i en avtalsrörelse hålla dåligt fungerande företag under armarna genom att avstå löneökningar, skriver Susanna Gideonsson och Per Lilja.

Svar till Mattias Dahl (NWT 17/9).

I sin replik på vår debattartikel hävdar Mattias Dahl att Svenskt Näringslivs krav om noll procents löneökning främst beror på coronakrisen. Men det räcker med en snabb googling för att se att detta är ett krav som upprepats i de senaste avtalsrörelserna, oavsett konjunkturläge.

Låt oss ta det från början. Syftet med avtalsrörelsen är framförallt att fördela det mervärde som skapas av företagen och arbetstagarna. Det är en dragkamp med många parametrar och stor viljestyrka från båda parter som resulterat i reallöneökningar och vinst åt ägarna i många år.

Men det är inte arbetstagarnas uppgift att i en avtalsrörelse hålla dåligt fungerande företag under armarna genom att avstå löneökningar. Inte ens i en kris. Det kan till och med ha motsatt effekt om alla arbetstagare ska avstå löneökningar för att några företag går dåligt. Köpkraften minskar.

Som Mattias Dahl skriver så har vissa företag och branscher klarat sig bra, andra står utan egen bärkraft. Samhället har verktyg för att hantera kriser hos företag och också parterna har genom åren visat en vilja och förmåga att hantera svåra tider. Det arbetet pågår redan ute på arbetsplatserna. Det ska vi fortsätta göra. Men inte i avtalsförhandlingarna.

Vi står fast vi att LO-förbundens medlemmar förtjänar högre löner. Där kommer vi inte ge oss.

Susanna Gideonsson

Ordförande, LO i Sverige

Per Lilja

Ordförande, LO-distriktet i Örebro och Värmland

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.