Musiken till Osebol: Ett soundtrack till hela Värmland

Skivor
PUBLICERAD:
Martin Hederos har skrivit instrumental musik till Marit Kaplas bok Osebol.
Foto: Carl Edlom

I recensionerna av Marit Kaplas prisbelönta bok beskrivs Osebol ofta som en by i utkanten, själv kände jag när jag läste att Osebol snarare ligger i centrum.

Karlstadsbördige Martin Hederos har komponerat pianomusik till en scenversion där Kapla själv läser ur boken och nu ges den ut på skiva. Den är ett soundtrack till boken men också till Klarälvdalen och hela Värmland; i de ömsinta och dova sångerna ryms det värmländska vemodet, den grå vardagen, gåtfullheten, ensamheten, gemenskapen och en djup längtan – både bort och hem. Allt detta fångar Hederos i sina låtar.

Mot bakgrund av hur den kom till fungerar musiken givetvis alldeles utmärkt vid läsning av boken men den är också ett stycke stark musik i sig som genom att röra sig i gränsen av folkvisa, improvisation och precision leder tankarna till såväl Keith Jarrett som Jan Johansson. En vacker och upplyftande skiva.

Bästa låt: Östra Ämtervik

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.