Hoppa till huvudinnehållet

Kontaktade facket – då fick de sparken

Publicerad:
Arbetsdomstolen dömer en arbetsgivare att betala skadestånd till tre polska medarbetare. Genrebild.
Arbetsdomstolen dömer en arbetsgivare att betala skadestånd till tre polska medarbetare. Genrebild. Foto: Hasse Holmberg / TT

Tre polska arbetare reste efter överenskommelse från Polen till Göteborg under förra året för att arbeta som städare. Två av dem stationerades i Kristinehamn. När de förstått att de inte levde under normala arbetsförhållanden försökte de få hjälp av facket. Då fick de omedelbart sparken och blev av med bostaden som ägdes av företaget. Arbetsdomstolen dömer nu företaget att betala 245 000 var i skadestånd till polackerna.

Två av de polska arbetare anlände till Göteborg i februari förra året. De skrev på anställningsavtal och bilagor som var skrivna på svenska, men talar inte språket. Arbetsgivaren översatte därför vad som stod skrivet och informerade om vad som övrigt gällde för anställningen.

Arbetsgivaren ska bland annat ha sagt att arbetet skulle ske enligt fast schema måndag till fredag, att anställningen hade en månads uppsägningstid och att semester inte ingick i lönen. De kunde även få böta 10 000 kronor för avtalsbrott om de lämnar anställningen "utan godkännande" och att de måste städa även om de är sjuka.

Måste bo i företagets lägenhet

Polackerna placerades därefter i Kristinehamn där de bodde i bolagets lägenhet och städade lokaler nattetid. Den tredje polacken, som också fått skadestånd beviljat, var stationerad i Jönköping. När han kontaktade företaget för att han ville skaffa ett eget boende istället för att bo i företagets bostad fick han till svar att han måste bo i deras lägenhet. Enligt en ansökan om stämning hos arbetsdomstolen har detta försatt arbetarna i en underlägsen ställning till bolaget.

Arbetarna har fått 85 kronor i timmen i nettolön och utan semesterlön eller sjukersättning. Som lönespecifikation fick arbetarna en länk till en webbadress som visade uppgifter om antalet arbetade timmar, nettolön och avdrag för hyra. Filen gick inte att ladda ner och försvann efter några dagar. Filen innehöll inga skatt- eller arbetsgivaravgifter och bolaget har inte lämnat ut några lönespecifikationer i efterhand och har inte heller betalat korrekt skatt för 2019.

Enligt anmälan har bolaget avskedat de anställda från sina tillsvidareanställningar utan saklig grund, sagt upp deras hyresavtal och försökt att tvinga dem till omedelbar avflyttning. Detta på grund av att medarbetarna sökt hjälp fackligt efter att de förstått att de inte levde under normala arbetsförhållanden i Sverige.

Tvingades flytta

Bolaget fick kännedom om polackernas fackliga medlemskap den 28 april då fackföreningen begärde förhandling gällande anställningsavtal, lönehöjning och skatteredovisning. Dagen efter meddelade bolaget polackerna att de var omplacerade och skulle packa sina saker, flytta ut ur lägenheten och komma till Göteborg den 2 maj. Men den 30 april sades det istället att arbetarnas sista arbetsdag var den 1 maj.

Den 14 maj tvingades de flytta.

Fackförbundet lämnade in en stämningsansökan till arbetsdomstolen där de bland annat yrkade att domstolen skulle ogiltigförklara bolagets avsked av de två polska medarbetarna, vilket även domstolen gjorde.

Skadeståndet består bland annat i bolaget begått brott mot anställningsskyddslagen, medbestämmandelagen och semesterlagen.

Bolaget har inte kommit med svaromål till arbetsdomstolen inom föreskriven tid.

Artikeltaggar

ArbetsdomstolenKristinehamnNyheterStädning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.