Hoppa till huvudinnehållet

Därför vill regionen hellre ha tunnel än bro i Göteborg

Publicerad:
Region Värmland vill helst att Göteborgs stad bygger en tunnel under Göta älv för att underlätta för sjöfarten.
Region Värmland vill helst att Göteborgs stad bygger en tunnel under Göta älv för att underlätta för sjöfarten. Foto: Håkan Strandman

Fågel, fisk eller mitt emellan? Eller snarare tunnel, hög bro eller ännu högre bro. Det är alternativen för en ny förbindelse i Göteborg.

Region Värmland förordar fisk, alltså en tunnel.

Göteborgs stad planerar att bygga en förbindelse mellan Lindholmen och Linnéplatsen, som ligger på varsin sida om Göta älv. Det finns tre alternativ: att bygga en tunnel, att bygga en tolv meter hög bro, som går att öppna, eller att bygga en 27 meter hög bro, som inte går att öppna.

Region Värmland har fått förslaget på remiss och i nästa vecka ska regionala utvecklingsnämnden ta ställning till ett förslag till svar.

Enligt förslaget ska regionen i första hand förespråka en tunnel. Det beror på att det alternativet påverkar sjöfarten från Värmland minst. I andra hand föreslås regionen förespråka det högsta broalternativet.

Sämst bedöms en tolv meter, öppningsbar, bro vara. Enligt förslaget till svar skulle en sådan bro behöva öppnas för i stort sett alla fraktfartyg. Det skulle skapa "ohållbara konflikter" mellan sjöfarten och Göteborgs kollektivtrafik, står det i förslaget. Och sjöfarten ses som ett sätt att minska buller, trängsel och utsläpp samtidigt som kostnaderna för att driva och underhålla den är lägre än för vägar och järnvägar.

Artikeltaggar

GöteborgGöteborgs stadMiljöRegion VärmlandSjöfartTrafik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.