Hoppa till huvudinnehållet

Sunnes näringslivsklimat sämre enligt företagarna

Publicerad:
Sunne tappar förstaplatsen i länet i Svenskt näringslivs undersökning av de lokala näringslivsklimatet.
Sunne tappar förstaplatsen i länet i Svenskt näringslivs undersökning av de lokala näringslivsklimatet. Foto: Åsa Eneljung

Sunne rasar i Svenskt näringslivs ranking av företagsklimatet i Sveriges kommuner.

Kommunen var tidigare topprankad i Värmland men halkar nu ner till plats fem i länet. Kommunen tappar 22 platser på listan över Sveriges kommuner, vilket gör Sunne till den kommun som tappar mest i länet.

När arbetsgivarorganisationen Svenskt näringsliv undersöker vad de lokala företagarna tycker om företagsklimatet i sina kommuner brukar Sunne få toppbetyg. Förra året var kommunen etta i länet.

I år toppas Värmlandslistan av Grums, som ökar 19 placeringar och hamnar på plats 20 i Sverige.

Grums har bäst företagsklimat i länet

Ännu starkare ökning har Munkfors kommun, som klättrar 27 placeringar i riket och hamnar på plats 24 - tvåa i Värmland.

Trea i Värmland är Kil som har plats 34 i riket, och fyra i Värmland är Säffle på plats 37.

Starkast positiv trend har Forshaga, som klättrar hela 30 placeringar i riket, och hamnar på plats 118 - åttonde plats i Värmland.

Femma i länet är Sunne som rasar 22 platser i landet, vilket är det största totala tappet i Värmland. Sunne ligger nu på plats 42 i landet

Tre delar

Undersökningens slutresultat är en sammanvägning av tre delar. En del är objektiv statistik från bland annat SCB, där bland annat kommunalskatten är en faktor. I skattefrågan får Sunne pluspoäng och klättrar 20 placeringar på rikslistan i den delen av "statistik-delen". Marknadsförsörjning och entreprenader får dock lite minuspoäng av företagarna.

Missnöje med tjänstemännen

Undersökningens andra del består av enkätsvar från företagarna där de får frågor om kommunens service och bemötande, handläggning av företagsärenden, tillgång till kompetens med mera.

I den delen är det röda siffror på i princip alla frågor. Attityder från kommunpolitiker hamnar på plus minus noll, annars är det negativt på allt. Störst tapp har man på delfrågan konkurrens från kommunens verksamheter, där placeringen är 71 platser sämre än året innan. Kommunen får också dåligt betyg på delfrågan tjänstemännens attityder, där man rasar 39 placeringar till plats 60 i landet.

Den tredje delen i undersökningen är ett sammanfattande omdöme från företagarna. Där rasar Sunne 32 placeringar till plats 54 i landet.

Totalt rasar alltså Sunne 22 platser i sammanvägningen av undersökningens tre delar.

Sämst placering i länet har Hammarö kommun, som ligger på plats 258 av Sveriges 290 kommuner. Hammarö tappar 17 placeringar i landet jämfört med 2019.

Artikeltaggar

ForshagaGrumsHammarö kommunKilMunkfors kommunNäringslivSäffleSCBSunneSvenskt Näringsliv

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.