Hoppa till huvudinnehållet

Sunnekrisen: Starka känslor när huvudpersonerna möttes

Publicerad:

Krutröken efter tisdagens politiska kris i Sunne hade inte lagt sig innan huvudpersonerna möttes på fastighetsbolagets styrelsemöte.

– Anders Svensson visade tydligt mycket starka känslor mot mig, och det var väldigt- hur ska jag uttrycka mig- negativa känslor, säger kommunalrådet Kristina Lundberg.

Dagen efter den eskalerande krisen i Sunne mötte kommunalrådet fastighetsbolagets vd, som sa upp sig efter vad han anser vara en misstroendeförklaring från hennes sida. Det blev starka känslor.
Dagen efter den eskalerande krisen i Sunne mötte kommunalrådet fastighetsbolagets vd, som sa upp sig efter vad han anser vara en misstroendeförklaring från hennes sida. Det blev starka känslor. Foto: Peter Bäcker

Med anledning av händelseutvecklingen under tisdagen bjöd styrelsen in kommunalrådet Kristina Lundberg till sitt ordinarie sammanträde på onsdagsförmiddagen.

Han ska rekrytera toppchefer till Sunne

Och hon kom gärna.

– För mig var det mycket viktigt att få poängtera och förklara det jag sagt tidigare.

Kristina Lundberg efter chefsavhoppet: "Jag är chockad- vad är nästa grej?"

Anders Svensson har, som NWT berättat, sagt upp sig efter vad han upplever som en förtroendekris. Han anser att Kristina Lundberg har gått bakom ryggen på såväl honom själv som styrelsen, när hon ville träffa ett städföretag som anser sig orättvist kritiserat av Anders Svensson.

Frykberger (M) om nya chefsavhoppet: "Kristina ville ha konflikt – hon sökte strid"

Nu riktade Kristina Lundberg sig direkt till Anders Svensson, och sa att hon inte på något sätt visat misstroende mot honom eller styrelsen. Det ingår, sa hon, i hennes uppdrag som kommunalråd att ta emot personer som vill diskutera olika saker och det betyder inte att hon håller med dem om den eventuella kritik som framförs.

Kristina Lundberg uttrycker med ett kort skratt förvåning över stämningen i rummet.

– Ja, man måste kunna skratta åt saker ibland även om det är allvar. Anders Svensson visade tydligt mycket starka känslor mot mig, och det var väldigt- hur ska jag uttrycka mig- negativa känslor.

Ledsen och beklämd

Det har varit ett omtumlande dygn för det nya kommunalrådet. Oppositionsrådet Henrik Frykberger (M) anklagade i hårda ordalag Kristina Lundberg för att medvetet ha sökt strid med Anders Svensson, och hävdade att hon även haft mer än ett finger med i spelet när kommunchefen fick sparken för några veckor sedan.

– Jag varnade Kristina Lundberg för det här, sa han. Det var med kraft jag avrådde henne från att gå vidare med mötet med Städtjänst.

– Sunne har förlorat två starka chefer på 14 dagar. Det är starkt marscherat av Kristina Lundberg.

– Det gör mig ledsen och beklämd, säger Kristina Lundberg nu. Men jag är trygg med vad jag sagt och gjort. Och nu råkar det vara så att det är centern och socialdemokraterna som har majoritet i Sunne kommun, och oppositionen ska inte sitta och varna oss för att träffa den eller den. Vi är i vår fulla rätt, och det ingår i vårt uppdrag, att säga ja till den som vill dryfta problem med oss och även själva stämma träff med den vi vill ta upp något med.

Mötet ställs in

Nu blir det inget av med det omtalade mötet.

– Nej, jag har inte hunnit ta kontakt med Städtjänst än, men vi ställer in mötet. Det känns inte aktuellt längre.

Kristina Lundberg säger att hela saken är utagerad, vad henne själv anbelangar. Hon säger sig fortfarande vara i chock över händelseutvecklingen, som hon menar saknar all grund.

Men om det nu saknar all grund, vad handlar det i så fall om?

– Det enda jag kan komma på är en upphandling som fastighetsbolaget gjorde i början av året, som företagare i Sunne var starkt kritiska mot. Jag framförde, då i min roll som tjänsteman, kritiken, inte till Anders Svensson, utan som vi brukar, till kommunchefen och kommunalrådet. Men det vore konstigt om den händelsen skulle ligga till grund för det här. Nej, jag vet faktiskt inte.

Hon anar dock att turbulensen inte är över.

– I går, när jag gick och la mig, undrade vad jag skulle råka ut för idag.

Artikeltaggar

Anders SvenssonHenrik FrykbergerKristina LundbergNyheterSunneSunne kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.