Hoppa till huvudinnehållet

Kyrkan kan ta över nedlagd skola

Publicerad:
Kanske blir det Svenska kyrkan som tar över ägarskapet av den gamla skolbyggnaden.
Kanske blir det Svenska kyrkan som tar över ägarskapet av den gamla skolbyggnaden. Foto: Peder Kaldal/NWT Arkiv

Allt sedan det ringde ut från Stommens skola för sista gången har lokalerna stått tomma.

Men snart kan lokalerna tas över av någon annan. Kanske Svenska kyrkan.

De sista eleverna lämnade skolan 2018 och sedan dess har kommunen köpt fastigheten. Detta gjorde att man sparade pengar.

Men någon ny kommunal verksamhet i lokalerna blir det inte. I stället kan det bli Svenska kyrkan som tar över lokalerna.

I en skrivelse till kyrkan har de anmält sitt intresse och säger att man är villiga att förhandla om ett övertagande. Flera verksamheter i bygden har haft möten och många "önskar verka för en långsiktig god utveckling i Västra Fågelvik", står det i skrivelsen.

Kommunen köper Stommens skola

Vill veta kostnaden

Peter Söderback är fastighetschef i Nordmarkens pastorat.

– På den här fastigheten ligger det vi anser vara vårt församlingshem, sockenstugan, och parkeringen som vi har haft fri nyttjandegrad till. I fastighetsbildningen står kommunen som ägare till allt, men vi anser att vi ägare till hälften.

– Därför har vi ställt frågan och vill veta vad det är för peng, för vi jobbar för att säkerställa verksamheten för kommande generationer. Församlingen lever i en bygd som är drivande och som ser möjligheter att utvecklas, men för pastoratets del handlar det om att säkerställa tillgängligheten.

Om ni köper skolan, är den då till för kyrkan eller allmänheten?

– Jag har i uppdrag att ta fram ett pris och sedan får ledningen säga vad som ska göras eller inte göras, om det blir en affär eller inte.

Peter Månsson, samhällsbyggnadschef, säger att man fått i uppdrag att samtala med kyrkan hur de ser på att ta över lokalerna, innan fastigheten eventuellt hamnar på marknaden.

Stommenavtal ska ses över

Varför kyrkan?

– Vi har haft ett samarbete tidigare. Församlingshemmet ligger på samma fastighet och de använder parkeringen framför skolan, så det var en naturlig del att prata med dem.

Ärendet kommer upp på nästa sammanträde i kommunstyrelsens arbetsutskott.

– Förhoppningsvis är vi färdiga innan årsskiftet, så det inte belastar nästa års budget, säger Peter Månsson.

Flera års hyra trots tom skola

Artikeltaggar

Årjängs kommunNordmarkens pastoratNyheterPeter MånssonPeter SöderbackSvenska kyrkanTöcksfors

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.