Jobben - största flyttorsaken från Degerfors

Publicerad:
Foto: Kajsa Juslin
Degerfors har sjunkande befolkningssiffror. Nu pågår en analys av orsakerna.
Degerfors har sjunkande befolkningssiffror. Nu pågår en analys av orsakerna. Foto: Kajsa Juslin

Flytten från Degerfors har under året resulterat i sjunkande befolkningssiffror och nu pågår analys av orsakerna. Samtidigt ska en handlingsplan tas fram för att få hejd på utflyttningen och kanske även skapa tillväxt och inflyttning.

Förvisso skedde en viss återhämtning under sommarmånaderna, då befolkningssiffrorna ökade med 37 i juni och 8 i juli.

Men de tre första månaderna på året var det stora tapp med 57 invånare och även i maj, medan det var en blygsam ökning i april.

Rundringning

Arbete på annan ort är den tydligaste orsaken visar en rundringning som tillväxtenheten gjort till utflyttare. Av 162 adressändringar under perioden har 40 personer tillfrågats genom telefonintervjuer.

40 procent av de tillfrågade har flyttat för jobb på annan ort.

Arbete i kombination med bostad är också en orsak, som 30 procent uppger, då många upplevt brist på bostäder och bra lägen att bygga och bo på.

20 procent har flyttat för universitetsstudier och 10 procent har flyttat av andra orsaker.

Personerna fick också frågan vad som skulle få dem att flytta tillbaka. Där svarade 75 procent att de inte vet medan 25 procent svarade arbete och tio procent bostad.

Öka attraktiviteten

Det tillväxtenheten nämner som förslag till att vända trenden så är en kartläggning för att ta fram områden för byggande av bostäder med attraktiva lägen. Arbetet är till viss del påbörjat i den marknadsundersökning om framtida boende som Degerforsbyggen och kommunen tidigare gick ut med.

Men man behöver också säkerställa mark för nyetableringar och utökning hos befintliga företag på orten, enligt förslaget.

Dessutom föreslås att det upprättas en service och skötselplan för utemiljöer i kommunen, då det tydligt framkom att många tycker att skötseln är bristande och inte ger ett gott intryck.

Kommunstyrelsens arbetsutskott fick en del information kring analysen i sitt möte.

– Det här är inte slutgiltig redogörelse utan det kommer presenteras mer i kommunstyrelsen sen, säger kommunstyrelsens ordförande Carina Sätterman (S).

Artikeltaggar

BefolkningCarina SättermanDegerforsKsauPolitikTillväxtenheten

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare