Hoppa till huvudinnehållet

Grums har bäst företagsklimat i länet

Publicerad:
Kommunalrådet Leif Haraldsson och näringslivschefen Maria Röhr är glada över resultatet i Svenskt näringslivs ranking av företagsklimatet i kommunerna. Grums är etta i Värmland.
Kommunalrådet Leif Haraldsson och näringslivschefen Maria Röhr är glada över resultatet i Svenskt näringslivs ranking av företagsklimatet i kommunerna. Grums är etta i Värmland. Foto: Øyvind lund

Grums kommun har bäst företagsklimat i Värmland, enligt Svenskt näringslivs undersökning.

– Jättekul. Det är resultatet av ett medvetet arbete med företagsfrågorna, säger kommunalrådet Leif Haraldsson (S).

2020 är femte året i rad som Grums ligger topp tre i länet i Svenskt näringslivs undersökning av företagsklimatet i de svenska kommunerna. Kommunen klättrar 19 placeringar och hamnar på plats 20 av Sveriges 290 kommuner.

Enligt kommunalrådet är de fina placeringarna resultatet av ett medvetet arbete som har pågått sedan 2015, då det nyligen tillträdda kommunalrådet var med och bestämde att kommunen skulle inrätta en näringslivsenhet med en näringslivschef, vilket man inte hade tidigare.

Företagen i centrum

Leif Haraldsson säger att man från kommunen inser att det är företagarna som skapar jobben i kommunen, och man sätter dem i centrum på ett annat sätt än tidigare.

– Det är oerhört viktigt att vi har bra relationer med företagen.

Arbetet med näringslivsfrågorna sker på en rad olika sätt, bland annat har man ett näringslivsråd, där företrädare för näringslivet och kommunen möts. Man gör också regelbundna besök ute hos företagen för att lyssna och få tips.

– Företagarna berättar gärna sin historia för oss, vi får veta mycket om vad de vill ha och behöver, säger Leif Haraldsson.

Han säger att kommunen bland annat har ansträngt sig för att ha korta handläggningstider på bygglovsansökningar, som ett sätt att svara mot företagens behov.

Sunnes näringslivsklimat sämre enligt företagarna

Näringslivschef Maria Röhr lyfter i ett pressmeddelande fram den nära dialogen med de lokala företagarna.

– Det är och har varit speciella omständigheter det här året och många företag har ställts inför nya utmaningar. Det känns därför extra viktigt att dialogen mellan företagare, tjänstepersoner och politiker fungerar på ett bra sätt. Vi arbetar aktivt med att ha en nära dialog med företagen i Grums kommun och är lyhörda för de utmaningar som företagen har, säger Maria Röhr i pressmeddelandet.

Hon vill också tacka de andra kommunerna i länet för det kontinuerliga utbytet och goda samarbetsklimatet.

– Vi gratulerar Munkfors kommun till andraplatsen och Kils kommun till att de lyckats försvara tredjeplatsen från förra året. Från Grums kommuns sida är vi otroligt glada över att i ett så starkt startfält kunna placera oss i toppen för femte året i rad.

Artikeltaggar

Grums kommunLeif HaraldssonMaria RöhrNäringslivNäringslivsråd

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.