På torsdag fattar regionfullmäktige beslut runt en eventuell upphandlingsprocess kring förlossningsenheten på Karlskoga lasarett.
Majoriteten vill påbörja processen fortast möjligt. Hos oppositionen är motståndet stort, men även spretigt.
Det var den 15 juni förra året som förlossningen i Karlskoga stängdes mot bakgrund av att patientsäkerheten för de akut sjuka nyfödda barnen inte kunde tillgodoses. Sedan dess har mycket kraft lagts på arbetet med ett återöppnande, och en plan för förlossningens framtid har tagits fram. I den planen pekas årsskiftet 2024/25 ut som en rimlig tidpunkt för ett återöppnande, något som alla partier verkar eniga om inte är acceptabelt.
– Utan att vi på något sätt äventyrar patientsäkerheten vill vi öppna förlossningen i Karlskoga snabbare än så. Jag kan inte säga någon exakt tidpunkt, men vi vill se verksamheten starta upp så fort som möjligt.
Så sade regionstyrelsens ordförande, Andreas Svahn (S), när frågan kom upp för diskussion tidigare under månaden.
Regionstyrelsen rekommenderade också i sitt beslut att föreslå regionfullmäktige låta hälso- och sjukvårdsnämnden få i uppdrag att påbörja en upphandlingsprocess.
– På kort sikt klarar vi det inte i egen regi och då tror jag ett samarbete med en extern aktör blir en bra lösning, sade Svahn fortsättningsvis.
Spretar
Imorgon är det alltså dags för beslut i fullmäktige och oppositionspartierna är spretiga i sin åsikt om hur frågan bör lösas, men eniga i sin syn på att den upphandling som föreslås inte är tillräcklig.
Enigheten består i att ett beslut att enbart inkludera förlossningen i upphandlingspaketet inte är bra nog.
– Vi yrkade på att man skulle upphandla både förlossningen och hela kvinnosjukvården i Karlskoga, då vi ser att det kommer att krävas ett större erbjudande för att få. En bred upphandling är i dag det enda realistiska alternativet som finns, sade Ola Karlsson (M) efter regionstyrelsens sammanträde.
Specifik faktor
Miljöpartiet är inne på samma linje som Moderaterna, och pekar främst på en specifik faktor.
– Ska man lyckas med en upphandling så tror jag att man måste öka volymen på antal födslar på Karlskoga lasarett. Att få någon privat aktör att ge en offert på den volym som varit tidigare tror jag blir svårt då de skulle få problem med att få det att bli ekonomiskt gångbart, sade Mats Gunnarsson (MP).
Sverigedemokraterna går steget längre och står fast vid sin ståndpunkt, att regionen fortsatt skall driva verksamheten och att ett återöppnande skall ske inom en snar framtid.
– Vi rör oss inte utan vidhåller att vi ska ha två öppna förlossningar, och vi yrkar avslag på upphandlingsfrågan. Det finns ingen bärighet i att en privat aktör skall ta över enbart förlossningen i Karlskoga utan det här är ett enda stort luftslott för att dra ut på tiden tills det är försent, sade Patrik Nyström (SD).
Vill ta tillbaka
Vänsterpartiet har valt att lägga fram ett skriftligt motförslag till den upphandling som föreslagits.
– Den nya utredning som ligger till grund av det nya beslutet om att upphandla verksamhet skulle aldrig ha gjorts. Det har redan tagits ett politiskt beslut om att skyndsamt återöppna verksamheten i Karlskoga utifrån den kartläggning som tillförordnad sjukvårdsdirektör Lena Adolfson gjorde i augusti förra året, säger Anneli Mylly (V).
I motförslaget väljer också Mylly att vandra en väg som tidigare inte visats.
– Sedan förlossningen och kvinnokliniken gick över till att bli länsklinik har det varit återkommande problem i organisationen, där ett stort antal medarbetare slutat på grund av en förändring som de upplevde som mycket sämre. Det har även lett till andra arbetsmiljöproblem. Vi vill därför utreda möjligheten att flytta tillbaka förlossning och kvinnosjukvård till närsjukvård väster.
I morgon kommer beslutet.