Värna om personalen på förlossningen och BB

Insändare
PUBLICERAD:
Insändarskribenten skriver om sin upplevelse av sin förlossning.
Foto: Ida Myrin
Jag har nyligen fött mitt första barn och tillbringade först ett antal timmar på förlossningen, sedan på BB. Hade hört och läst en del om uppsägningar och hotad patientsäkerhet i media, men ville ändå tro att det skulle vara full bemanning och tryggt att föda på sjukhuset i Karlstad.

De flesta som vi mötte var trevliga och professionella. Men det märktes att de var underbemannade och inte räckte till fullt ut.

Ett exempel: Barnmorskan som vi hade sa att hon skulle komma tillbaka om fem minuter, med det tog nog fyrtiofem. Jag låg med benen isär och krystvärkarna kom. Vi tryckte på larmknappen och efter en stund kom en undersköterska. Hon kunde dock inte göra så mycket åt situationen utan sa att vi måste vänta på barnmorskan.

Barnmorskan var hos någon annan patient som behövde hjälp. Vi hann bli oroliga, men som tur var hann barnmorskan komma tillbaka innan barnet ville ut.

När vi efter förlossningen kom till BB var det olika personal hela tiden. Med förståelse för skiftbyte, men det kan inte ha varit enbart på grund av det.

Olika personer kom in till oss och frågade samma eller olika frågor. De hade inte stämt av med varandra och missförstånd uppstod. Vi visste till slut inte vad vi skulle göra eller vem vi skulle lyssna på. Det var en lättnad när vi till slut fick gå till patienthotellet, där vi kunde vara bara vi – vår nya lilla familj.

Innan vi gick från BB fick jag en fråga om förlossningsupplevelse. Vilken siffra skulle jag vilja sätta, mellan ett och tio?

Efter att ha funderat en stund satte jag en femma.

En förlossning är en förlossning. Det gör ont och de flesta säger nog till sig själva att aldrig mer göra om det. Men det fanns stöttande personal och extra eloge till dem som jobbar enligt ”föda utan rädsla”. Det var till stor hjälp för både mig och min man.

Jag hoppas innerligt att inte fler slutar på vare sig förlossningen eller BB. Att politiker och chefer förstår allvaret i att tappa erfaren personal. Det är personer som verkligen behövs, som är så viktiga för oss som ska föda.

Nu är jag och min man hemma med vår ljuvliga lilla unge och vi njuter av tillvaron. Förlossningen gick bra som tur var och med lite distans till det hela kanske jag kan tänka mig att föda ett barn till någon gång.

Förstföderska

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.