Hoppa till huvudinnehållet

Sverige – stå upp för mänskliga rättigheter!

Publicerad:
Insändarskribenten har tankar om det som händer i Belarus och hur Sverige bör agera.
Insändarskribenten har tankar om det som händer i Belarus och hur Sverige bör agera. Foto: Francisco Seco

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Paret Vitalik Kruglik och Nadya Finska som kom hit 2011 och har varit inställda från förtsta stund på att arbeta och kunna försörja sig. Parets tre barn är alla födda i Sverige. (NWT 18/09)

De tvingas återvända till Belarus – efter nio år i Sverige

Att utvisa dem till Vitryssland skulle vara lika grymt som Baltutlämningen till Stalins Sovjetunionen 1945.

Vitrysslands president Alexander Lukasjenko har meddelat att gränserna till Polen och Litauen kommer att stängas. Han satte också armén i beredskap, sa han på ett kvinnoforum. "Vi tvingas dra tillbaka trupper från gatorna, sätta armén i beredskap och stänga statsgränserna i väster, främst de till Litauen och Polen", säger Lukasjenko.

Samtidigt antog Europaparlamentet en resolution med en majoritet på 574 röster för, där valresultatet den 9 augusti inte erkänns. "Så snart mandatperioden för den sittande auktoritära statschefen, Alexander Lukasjenko, slutar den 5 november kommer parlamentet inte längre att erkänna honom som landets president", säger uttalandet.

Under en brådskande FN-debatt om mänskliga rättigheter i Vitryssland beskrev FN: s särskilda rapportör för mänskliga rättigheter i Vitryssland, Anais Marin, situationen i landet som "katastrofal". ”Vi får inte låta ytterligare en järnridå komma ner på den europeiska kontinenten,” sade Marin i Genève. (Källa: ARD)

Sverige bör inte äventyra sitt anseende som ett land där mänskliga rättigheter skyddas och främjas.

Gottfried Klein

Artikeltaggar

Alexandr LukasjenkoInsändareSverige